Clara Díez, producătoare de brânzeturi: „Intoleranța la lactoză poate fi gestionată consumând brânzeturi maturate îndelung”/Se recomandă o serie de produse pentru a vedea care este cu adevărat profilul de toleranță”.

brânzeturi Foto: Dreamstime

Alimentația este un univers plin de curiozități, mistere, descoperiri și, mai ales, preparate delicioase. Fiecare cultură are o modalitate diferită de a mânca, folosind ingrediente și metode de preparare distincte. Cu toate acestea, unele dintre acestea ar putea cauza unele probleme la consum. Una dintre marile dileme este echilibrul alimentelor, în special evitarea diferitelor alergii și intoleranțe, notează La Vanguardia.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

De ceva vreme, proliferarea produselor fără gluten, fără lactoză și a rețetelor bazate pe utilizarea ingredientelor vegetale a extins gama de posibilități. Totuși, în cazul lactozei, ar putea exista opțiuni pentru consumul unor produse variate.

Cum putem scăpa de intoleranța la lactoză?

Un exemplu în acest sens a fost oferit de Clara Díez, fondatoarea brânzăriei Formaje din Madrid, într-un interviu acordat unei emisiuni televizate de nutriție.

„Încercăm întotdeauna să fim precauți cu clientul, pentru că fiecare înțelege care sunt limitările personale când vine vorba de a încerca un produs. Dar este adevărat că intoleranța la lactoză este un lucru care se poate rezolva consumând brânzeturi cu maturări îndelungate. Pentru că lactoza, care este zahărul principal din lapte, reprezintă hrana principală pentru bacteriile de acid lactic, care sunt bacteriile ce promovează acea fermentație, acea evoluție în brânză”, explica ea.

„Așadar, după 18 luni de maturare, de exemplu, nu mai există lactoză în produs și mult înainte de această perioadă, lactoza deja a început să dispară. Cu alte cuvinte, pe măsură ce maturarea avansează, cu cât brânza este mai veche, cu atât conține mai puțină lactoză. Astfel, după 8 sau 9 luni vorbim despre o cantitate de lactoză cu adevărat foarte mică”, adăuga aceasta, oferind o sugestie pentru persoanele afectate.

Cum stabilim profilul de toleranță?

„Eu aș încuraja persoanele intolerante la acest zahăr, lactoza, să încerce și să vadă care este cu adevărat profilul lor de toleranță, pentru că este posibil ca, chiar și brânzeturi maturate îndelungat, dar fără a ajunge la 18 luni, să fie perfect tolerate de ei. Vorbim despre comté, parmezan, brânzeturi gouda olandeze, care sunt fantastice”, sublinia ea, evidențiind alte opțiuni disponibile.

„Trebuie să analizăm chiar și unele brânzeturi, cele pe care le numim brânzeturi lactice, care sunt preparate, supuse unui proces de acidificare a laptelui foarte, foarte devreme și extrem, care conțin foarte puțină lactoză… (…) Cele care sunt efectiv din coagulare latică, care, în majoritatea cazurilor, sunt din lapte de capră, au un procent de lactoză foarte, foarte mic”, a subliniat intervievata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *