Cinci moduri prin care te poți bucura mai mult de mesele tale

risotto verdeata mancare cina pranz servire orez sursa foto: Unsplash/ Stefan Schauberger

„În calitate de iubitor de mâncare încă de la naștere și de medic care a văzut efectele negative ale dietelor cronice, încurajez oamenii să își reîncadreze relația cu mâncarea ca sursă de plăcere, conexiune culturală și bunăstare, indiferent de greutate. Aceasta poate fi o sarcină dificilă, având în vedere mesajele pro-diete care ne înconjoară”, a declarat Dr. Linda Shiue, un specialist în medicină internă și un bucătar instruit, într-un e-mail pentru CNN.

Ce puteți face pentru a ieși din mentalitatea de dietă și a vă bucura cu adevărat de mâncare? Shiue are cinci sfaturi.

Nu mai judeca alimentele ca fiind bune sau rele

Alimentele nu sunt intrinsec bune sau rele, așa că nu este nevoie să vă simțiți prost în legătură cu alegerile alimentare.

„Mulți dintre noi au experimentat rușine sau vinovăție în jurul mâncării, iar o mare parte din aceasta este un produs al culturii noastre și a ceea ce ne-a învățat industria alimentară și ceea ce au creat industriile modei și a dietelor întregi”, a spus Shiue.

„Chiar dacă noi, ca indivizi, poate că nu credem că ne pasă atât de mult de acest mesaj, el a ajuns la noi toți – este în subconștientul nostru”, a spus ea. „Cred că majoritatea oamenilor simt la un moment dat că: ‘Oh, nu ar trebui să mănânc asta. Este rău pentru mine. S-ar putea să-mi afecteze greutatea’”.

Shiue vrea să-i ajute pe oameni să învețe cum să nu mai gândească în acest fel. „Nu există loc pentru rușine în farfurie”, a spus ea, alegându-și cu grijă limbajul în jurul mâncării.

„În cultura dietei, oamenii vorbesc despre zilele de ‘trișat’ (dar) eu prefer să sărbătoresc zilele de ‘răsfăț’. Totul cu moderație, iar asta înseamnă că există loc pentru indulgența ocazională”, a spus ea.

Nu ține „diete”

Dietele restrictive sunt contraproductive, deoarece cei mai mulți dintre noi nu vor putea să le respecte perfect și pentru totdeauna.

„Studiu după studiu au dovedit că cel mai bun plan alimentar este cel pe care orice individ îl poate respecta – o schimbare durabilă a stilului de viață”, a spus Shiue.

„Mai degrabă decât să restricționați, adăugați mai multe alimente (care), după cum ne arată știința, sunt mai bune pentru sănătatea noastră: multe plante, leguminoase și cereale integrale. Acest lucru vă va îmbunătăți sănătatea chiar dacă (dumneavoastră) nu mâncați ‘perfect’ tot timpul și chiar dacă nu slăbiți”, a spus ea.

Shiue a recunoscut că nu mănâncă perfect tot timpul și că are o poftă de dulciuri; ea a spus că își permite să se bucure de bunătățile ei preferate – doar că nu tot timpul.

Ascultă-ți corpul

„Asta înseamnă mai multe lucruri”, a spus Shiue. „În primul rând, vă este de fapt foame sau vă hrăniți o nevoie emoțională, cum ar fi anxietatea, tristețea sau oboseala? Cum te face mâncarea să te simți după ce mănânci? Vă simțiți confortabil de sătul sau vă simțiți îndopat? Cum este nivelul tău de energie după ce mănânci?”, a spus ea. „Când acordați atenție acestor sentimente, corpul dumneavoastră vă va ghida să faceți cele mai sănătoase alegeri alimentare pentru dumneavoastră.”

De asemenea, mâncați cu atenție, ceea ce Shiue a spus că nu înseamnă să meditați asupra mâncării.

„Înseamnă că atunci când îți mănânci mâncarea, concentrează-te doar pe plăcerea pe care o ai”, a spus ea. „Mâncați încet. Mestecați-vă mâncarea… De asemenea, fiți atenți la momentul în care v-ați săturat.”

Recuperează-ți patrimoniul alimentar

Dietele sănătoase pot proveni dintr-o varietate de etnii și obiceiuri, iar acestea pot conține o sumedenie de arome și ingrediente.

„Mulți oameni au fost învățați că, între ghilimele, ‘mâncarea culturală’… nu este sănătoasă”, a spus Shiue. „Oamenilor li se spune: ‘Oh, nu, nu: mâncarea pe care o mănânci, asta este de ce ai diabet. Trebuie să mâncați acest tip de dietă americană standard, sănătoasă’”.

Dar ea a spus că mulți oameni din diferite medii fie nu vor să schimbe dieta, fie nu știu cum, fie pur și simplu nu le iese – și, a spus Shiue, chiar nu trebuie să o facă.

„Dieta tradițională a fiecărei culturi conține alimente sănătoase și ar trebui să fie sărbătorită, cu plăcere”, a spus ea.

Gândește dincolo de calorii

Amintiți-vă că mâncarea este mai mult decât o modalitate de a rămâne în viață.

„Nutriția și susținerea – aceasta este doar o mică parte a alimentelor”, a spus Shiue. „Mâncarea este, pentru mine, în principal plăcere. Este o legătură cu mine însumi, cu cei dragi mie, cu cultura mea.”

Ea a adăugat că mâncarea este, de asemenea, o expresie a iubirii și a grijii.

„Bucurați-vă de mâncare”, a spus ea.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *