A fost secvențiat pentru prima dată ADN-ul soiurilor italiene de măslin. Reușita este un pas important pentru a face plantele să reziste mai bine în condițiile climei modificate

s-a-reusit-secventierea-adn-ului-soiurilor-italiene-de-maslini-rezistenta-la-schimbarile-climatice foto: pixabay.com

Un pas important înainte pentru cercetarea în domeniul măslinului și pentru valorizarea patrimoniului agricol italian: pentru prima dată a fost finalizat și publicat secvențierea completă a ADN-ului soiurilor italiene Frantoio și Leccino, două dintre cele mai valoroase cultivaruri de măslin din Italia, anunță agenția Ansa.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Anunțul a fost făcut de Scuola Superiore Sant’Anna din Pisa, care a precizat că studiul, recent publicat în revista Scientific Data din grupul Springer-Nature, este rezultatul unei colaborări cu King Abdullah University of Science & Technology din Arabia Saudită și Arizona Genomics Institute, din Statele Unite.

Pentru soiul Frantoio, acesta este prima secvențiere genomică publicată vreodată la nivel mondial, în timp ce în cazul soiului Leccino, datele disponibile acum sunt mai complete și mai accesibile decât cele oferite de studiile anterioare, realizate recent de echipe din străinătate.

Mai mult, este pentru prima dată când se reușește compararea detaliată a genomurile acestor două varietăți italiende, având în vedere în special diferențele lor privind rezistența la secetă și salinitate.

Potrivit unui comunicat al echipei de cercetare, studiul „permite dezvăluirea secretelor genomului acestor arbori milenari, deschizând noi frontiere pentru protejarea și ameliorarea lor, în contextul schimbărilor climatice actuale”.

„Acum va fi posibil să înțelegem mai profund evoluția măslinului, procesul său de domesticire și să accelerăm programele de ameliorare genetică, cu scopul de a dezvolta soiuri mai rezistente la stresul de mediu, mai tolerante la boli și capabile să ofere fructe mai multe și de calitate mai bună, garantând astfel un viitor mai solid pentru cultivarea acestei specii, simbol al pământului și culturii noastre”, a explicat Luca Sebastiani, profesor universitar de Arboricultură generală și cultivarea arborilor la Sant’Anna și coordonator al studiului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *