În afară de busuiocul violet, mai există o varietate de busuioc mai puțin răspândit pe la noi, specific în principal Indiei. Hindușii o consideră o plantă sacră, fiind considerat astfel și datorită asocierii milenare cu medicina tradițională ayurvedică.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Se numește tulsi în limba locală (Ocimum tenuiflorum), dar crește și în zonele tropicale din jur și în Australia. Mai nou, a intrat sub lupa cercetătorilor occidentali, iar studiile încep să îi confirme o serie de proprietăți nutriționale.
„Tulsi este folosit de mii de ani în India și Nepal pentru proprietățile sale medicinale, fiind menționat în Journal of Ayurveda and Integrative Medicine pentru numeroasele sale beneficii”, afirmă nutriționista Devon Peart, care explică în detaliu caracteristicile acestei plante speciale și cum o poți include în alimentația ta, citată de portalul clevelandclinic.org.
Cum se poate folosi busuiocul sfânt tulsi
Se folosesc toate părțile plantei, dar în special frunzele și florile purpurii sunt considerate benefice de către practicanții Ayurveda și de cei care o consideră sacră. Este adesea folosit pentru ceaiuri.
„Poți turna apă fierbinte peste frunze sau flori și le lași la infuzat până la 10 minute, ca un ceai obișnuit. După aceea strecori și bei lichidul rămas”, explică Peart.
Busuiocul sfânt se poate consuma și crud, dacă tolerezi gustul său amărui și ușor picant. Se găsește în comerș și sub formă de extracte, uleiuri esențiale sau suplimente, dar nutriționista recomandă prudență cu aceste forme concentrate ale plantei.
„Suplimentele nu sunt reglementate foarte strict. Din punct de vedere al siguranței, dacă ai o afecțiune medicală sau iei medicamente, ar trebui să te consulți cu un medic sau farmacist pentru a evita eventuale interacțiuni”, este recomandarea specialistei.
Cercetările științifice legate de siguranța consumului sunt încă insuficiente
Majoritatea studiilor despre tulsi sunt la nivel de laborator. Totuși, o analiză sistematică din 2017, care a evaluat 24 de studii clinice, a identificat numeroase beneficii ale plantei asupra oamenilor, fără efecte adverse. Însă doar 7 dintre aceste studii au fost considerate de calitate ridicată, conform standardelor din cercetarea clinică.
Mai mult, efectele pe termen lung ale consumului zilnic de tulsi sunt necunoscute. Nu există o doză zilnică recomandată științific sau un plafon de siguranță stabilit. Este nevoie de cercetări suplimentare pentru a înțelege ce cantitate este eficientă și sigură și cum anume acționează compușii activi ai plantei.
„În multe cazuri, nu toate studiile sunt de calitate. Uneori, beneficiile pot fi exagerate. Și este posibil ca unele efecte adverse să nu fi fost încă documentate. Nu avem dovezi științifice pe termen lung, dar există, totodată, mii de ani de utilizare tradițională, și asta nu e este ceva neglijabil”, explică Peart.
Beneficiile potențiale ale busuiocului sfânt
Beneficiile Ocimum tenuiflorum fi împărțite în trei mari categorii: la nivel metabolic, pentru afecțiuni neurocognitive și, altele, legate de imunitate și riscul de infecții.
Beneficii metabolice
Datorită proprietăților antioxidante, tulsi poate avea efecte pozitive asupra mai multor procese metabolice:
-
Scăderea glicemiei
-
Îmbunătățirea colesterolului LDL
-
Reglarea tensiunii arteriale
-
Reducerea inflamației
Este deosebit de benefică pentru persoane cu:
-
Diabet
-
Colesterol ridicat
-
Obezitate
-
Artrită
-
Fibromialgie
Tulsi și sănătatea mentală
Fiind un adaptogen, tulsi ajută organismul să răspundă mai bine la:
-
Stres
-
Anxietate
-
Oboseală
Unele studii din analiza din 2017 arată că tulsi poate crește nivelul de energie și ajută la gestionarea mai eficientă a stresului fizic și emoțional. De exemplu, un studiu controlat, randomizat, din 2014 a arătat că tinerii care au consumat batoane nutritive cu extract de tulsi (bogat în eugenol) au prezentat îmbunătățiri în ceea ce privește oboseala, răspunsul imunitar la infecții virale și o mai bună capacitate pulmonară.
Imunitate și infecții
Mulți dintre aceste beneficii se leagă de eugenol, un compus chimic activ esențial conținut de plantă. Este un polifenol care se găsește și în cuișoare și are proprietăți antiinflamatoare. Un studiu din 2021 sugerează că ar putea inhiba proteinele spike ale virusului SARS-CoV-2, împiedicând infectarea cu COVID-19.
Un alt studiu din 2011 a arătat o creștere a răspunsului imunitar la adulți după patru săptămâni de administrare a extractului de tulsi.
Cum se utilizează în siguranță tulsi
După cum arată studiile, tulsi pare promițător, dar nu știm încă exact cum ar trebui integrat în rutina zilnică și cui i-ar fi cel mai benefic. De asemenea, nu sunt cunoscute potențiale efecte secundare. Este nevoie de mai multă cercetare, mai ales studii clinice umane riguroase, indică specialiștii.
„Momentan, nu există dovezi clare privind doza sigură sau cât ar trebui să iei pentru o afecțiune anume. Nu avem încă acest nivel de detaliu, dar în general, utilizarea zilnică de tulsi pare sigură”, subliniază Peart.
Pentru cine vrea să-l includă în dietă, ea recomandă ceaiul de tulsi sau cultivarea plantei acasă, în culturi organice. Dacă te gândești la suplimente, consultă mai întâi medicul, și evită complet suplimentele cu tulsi dacă ești însărcinată sau alăptezi.
Cum se cultivă busuiocul sfânt
Potrivit homesteadingfamily.com, busuiocul sfânt/tulsi se cultivă ușor, fiind nevoie de însămânțarea semințelor într-un sol bine drenat, bogat în substanțe organice și, de preferință, cu un pH ușor alcalin (între 6 și 7,5). Preferă locurile însorite și climatul cald, fiind sensibil la îngheț, și are nevoie de udări regulate, dar nu excesive, pentru a menține solul umed.
Semănarea poate fi făcută în interior, începând cu mijlocul lunii martie, sau direct în aer liber, începând din mijlocul lunii mai, după ce au trecut ultimele înghețuri. Semințele trebuie acoperite ușor cu pământ, apăsând delicat solul deasupra lor. Busuiocul sfânt are nevoie de lumină pentru a germina, așadar nu îngropa semințele prea adânc. Solul trebuie menținu umed până la germinare, care poate dura aproximativ 14–20 de zile, în funcție de temperatură.
Ulterior, are nevoie de un loc însorit și ferit de vânt și de udări regulate, fără apă în exces. Frunzele pot fi recoltate pe tot parcursul verii, pe măsură ce planta crește. Pentru a stimula producția de frunze noi, este recomandat să culegi frunzele cele mai mari și să îndepărtezi vârfurile înflorite. Pe lângă semănare, busuiocul sfânt poate fi înmulțit și prin butași.