Majoritatea dintre noi nu suntem în mod inerent intoleranți la lactate, însă putem trece prin perioade în care devenim mai sensibili la lactoză în alimentație, spune Amanda Avery, profesor asociat în nutriție și dietetică la Universitatea din Nottingham, citată de cotidianul The Guardian.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Ea explică că atunci când oamenii vorbesc despre „intoleranța la lactate”, se referă de obicei la lactoză, un carbohidrat conținut în lapte și produsele lactate și brânzeturi. La majoritatea persoanelor, acest zahăr este descompus de o enzimă numită lactază, care se găsește în intestinul subțire. Aceasta ajută corpul să digere și să absoarbă lactoza fără a provoca disconfort.
Cu cât consumi mai puține lactate, cu atât nivelul enzimei care ajută la digestia ei scade
„Ne naștem cu multă lactază. Dar pe măsură ce dieta noastră se diversifică, nivelul de lactază scade,” spune Avery. „Dacă în dieta cu lactate se consumă puțin lapte, nivelul de lactază poate ajunge aproape de zero, astfel încât oamenii din anumite culturi și țări unde consumul de lactate este neglijabil pot fi intoleranți.”
Persoanele care nu produc suficientă lactază pot avea simptome gastrointestinale precum dureri abdominale, balonare și scaune moi atunci când consumă lactate. Unii pot observa o reducere temporară a activității lactazei când funcția intestinală este afectată de antibiotice sau stres. Acest lucru poate duce la „intoleranță temporară la lactoză” – o perioadă în care organismul are dificultăți în digerarea lactatelor chiar dacă anterior nu a fost sensibil.
Dacă oamenii elimină lactatele din alimentație și apoi le reintroduc, pot experimenta, de asemenea, simptome abdominale pentru o scurtă perioadă, până când activitatea lactazei se restabilește, spune Avery. Dar asta nu înseamnă neapărat că ești intolerant permanent. Poate fi doar un proces în care enzimele intestinale își revin.
Capacitatea de a digera lactoza fluctuează
„O practică bună, chiar dacă crezi că ești puțin intolerant, este să încerci să păstrezi o cantitate mică de lactate în dietă – brânza sau iaurtul ar trebui să fie în regulă. Brânza conține foarte puțină lactoză, iar în iaurt o mare parte din lactoză este descompusă de bacterii. Chiar și puțin lapte în ceai ajută,” spune Avery.
Deci, este adevărat că suntem cu toții puțin intoleranți la lactate? Nu, dar capacitatea noastră de a le digera poate fluctua. Pentru mulți, nu este o intoleranță pe viață, ci o reacție temporară.
