Tot mai multe preparate industriale și tot mai puține fructe și legume în dieta copiilor italieni, indică un studiu recent. Aproape 10% sunt obezi, iar peste un sfert sunt supraponderali

copii-din-Italia-consuma-tot-mai-putine-fructe-si-legume-si-tot-mai-multe-alimente-industriale Sursa foto: Nuzza1 | Dreamstime.com

Băuturi carbogazoase și energizante, gustări industriale ambalate, biscuiți industriali și mâncăruri gata de încălzit: alimentele ultra-procesate au pătruns stabil și în obiceiurile zilnice ale copiilor din Italia, urmând un trend al ultimilor ani care indică un procent în scădere al persoanelor care urmează dieta mediteraneană, indică un raport realizat de fundația Aletheia, citat de agenția Ansa.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Conform datelor raportului, peste jumătate dintre copiii italieni consumă gustări dulci de mai mult de trei ori pe săptămână, peste unul din zece mănâncă în mod regulat gustări sărate, iar unul din patru bea zilnic băuturi îndulcite. Fructele și legumele lipsesc complet din dieta zilnică a unui sfert dintre copii, iar micul dejun dispare treptat din rutina lor: 10,9% îl sar complet, iar unul din trei copii îl consumă într-un mod neadecvat.

Raportul mai semnalează că în Italia 9,6% dintre copiii și adolescenții între 5 și 19 ani suferă de obezitate, iar 27,3% sunt supraponderali. Datele reflectă răspândirea unor obiceiuri alimentare periculoase, cu impact tot mai mare asupra sănătății noilor generații. Prin urmare, investițiile în prevenție devin esențiale, începând cu cantinele școlare, este concluzia studiului.

Importanța cantinelor școlare în educația alimentară a copiilor

În acest sens, cantinele școlare sunt primul pilon public pentru promovarea unui stil de viață sănătos, întrucât aproximativ 41% dintre copiii din școlile primare din Europa au acces zilnic la o masă gratuită sau subvenționată, procent care urcă la 61% în țările cu venituri mari. Investițiile publice în programe de alimentație școlară la nivel global au ajuns în 2023 la 48 de miliarde de dolari, cu o creștere de 5 miliarde față de 2020. Doar în Uniunea Europeană, cheltuiala depășește 12 miliarde de euro pe an, vizând peste 25 de milioane de copii și adolescenți, mai arată raportul.

„Școala este un loc esențial pentru a promova comportamente alimentare corecte, a reduce inegalitățile și a combate obiceiurile nesănătoase”, subliniază Riccardo Fargione, directorul Fundației Aletheia. „Studii internaționale arată că fiecare dolar investit în cantine școlare în țările cu venituri mici și medii generează un randament economic și social de 17 ori mai mare. Acest lucru demonstrează că astfel de investiții pot fi o pârghie eficientă și pentru sistemele de sănătate ale țărilor dezvoltate, precum Italia, care se confruntă cu o creștere a bolilor cronice în rândul tinerilor, cauzate de alimentația greșită, un fenomen care costă țara noastră 12 miliarde de euro pe an”, a mai spus acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *