Lipsă de transparență și jumătăți de adevăr în industria producătoare de vase de gătit, care ar putea costa sănătatea celor care le folosesc, scoase la iveală de o anchetă jurnalistică a cotidianului britanic The Guardian.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Industria vaselor de gătit traversează o perioadă înfloritoare, impulsionată în mare parte și de succesul comercial al unei noi generații de tigăi așa zis „netoxice” și „antiaderente”, cu înveliș așa-zis din ceramică. Au apărut, după 2019, o nouă generație de tigăi cu înveliș ceramic prezentate ca non toxice și diferite de ceea exista pe piață până atunci.
Dar unele teste și cercetări independente sugerează că aceste tigăi nu sunt de fapt „netoxice”. Nici măcar nu sunt cu adevărat „ceramice” – cel puțin nu în sensul în care publicul percepe în mod obișnuit acest cuvânt. În prezent, unele autorități de reglementare investighează afirmațiile unora dintre producători.
În realitate, nu există o definiție legală pentru „netoxic” sau „ceramic”, iar firmele producătoare refuză să dezvăluie compoziția exactă a produselor, dezvăluie ancheta. Un studiu independent le numește „cvasi-ceramice”, pentru că este vorba, oricum, de un înveliș aplicat peste un strat de aluminiu. În limbaj popular li se spune tigăi cu înveliș ceramic, este același lucru.
Totuși, teste independente pe astfel de tigăi ale unor branduri cunoscute și bine cotate la nivel internațional, cum ar fi Always Pan, Caraway sau GreenPan, invocate de cotidianul britanic, sugerează că aceste învelișuri descrise ca sigure pentru sănătate ar putea conține substanțe toxice precum dioxid de titan, siloxani, plumb și mercur.
De ce au devenit atât de populare?
Tigăile „quasi-ceramice” au devenit în scurt timp foarte populare pentru că producătorii susțin că au găsit formula „netoxică și antiaderentă”. Înainte de 2019, majoritatea tigăilor antiaderente foloseau PFAS – un grup de substanțe extrem de toxice, asociate cu cancerul și alte boli. Cu design, culori și estetică bine studiate să atragă anumite targeturi comerciale, aceste tigăi de ultimă generație au apărut exact când consumatorii căutau alternative.
Lansările lor au coincis cu ascensiunea culturii wellness și cu începutul pandemiei. Oamenii au început să gătească acasă și să posteze pe rețele sociale. De exemplu, vânzările lunare online ale Caraway au crescut cu 390% între ianuarie și mai 2020.
Apoi, implicarea celebrităților a contribuit și ea la succesul lor rapid: Selena Gomez, Tan France, Gwyneth Paltrow, Stanley Tucci și Drew Barrymore și-au lansat propriile linii de tigăi quasi-ceramice. Altele, precum Gigi Hadid și Kate Hudson le-au promovat în media. Always Pan a avut o listă de așteptare de 30.000 de comenzi. GreenPan a fost inclus pe lista „Favorite Things 2024” a lui Oprah, iar profiturile Caraway au crescut cu peste 500% între 2020 și 2023.
Ce este de fapt ceea ce producătorii numesc „ceramică”?
Ceramica datează de cel puțin 15.000 de ani și presupune un amestec de argilă, siliciu și minerale arse la temperaturi ridicate pentru a crea un obiect solid. Noile tigăi „cvasi-ceramice” nu respectă această tradiție. Ele folosesc un proces numit „sol-gel”, dezvoltat în anii ’70, prin care se combină siliciu, metale și substanțe chimice, aplicate ca strat subțire pe un suport de aluminiu.
Firmele nu divulgă ce altceva mai conțin tigăile, iar formulele sunt protejate de legislația privind secretele comerciale, ceea ce face aproape imposibilă verificarea afirmațiilor lor. Această lipsă de transparență ridică suspiciuni, iar analiza studiilor științifice, brevetelor și documentelor oficiale ridică și mai multe semne de întrebare privind prezența substanțelor toxice.
Totuși, Caraway susține: „Credem în transparență totală și suntem bucuroși să trimitem rapoarte de testare prin e-mail pentru a dovedi cât de sigure sunt produsele noastre.” Dar într-un e-mail trimis The Guardian, firma a refuzat să dezvăluie formula, invocând secretul comercial.
Într-un alt răspuns din 2022 către site-ul de protecție a consumatorului I Read Labels For You, producătorii Always Pan au recunoscut că produsul lor nu este ceramică adevărată, ci un „precursor ceramic” cu o altă formulă: „Îl încălzim la temperaturi mai scăzute, nu ajunge niciodată în starea ceramică. Ceramica este complet anorganică, pe când sol-gel-ul nostru conține substanțe organice și anorganice.”
Posibile toxine și lipsa de reglementare
Această distincție este importantă pentru că la temperaturi peste 260°C, suprafețele pot începe să se topească sau să devină volatile și să elibereze substanțe chimice în mâncare. De asemenea, s-a raportat că unele tigăi își pierd stratul antiaderent în doar câteva luni. Ceramica adevărată rezistă la temperaturi mult mai mari și este mult mai durabilă.
De asemenea, tigăile „cvasi-ceramice” folosesc și polimeri, ceea ce înseamnă mii de substanțe chimice posibile, inclusiv PFAS. În procesul sol-gel se pot genera și produse secundare toxice. De exemplu, căptușelile antiaderente pot genera bisfenol-A, o substanță toxică.
Un proces din 2019 a acuzat GreenPan de publicitate falsă privind afirmația „0% toxine”, susținând că tigăile conțin silani, oxizi de aluminiu, silani și titanat de potasiu, unele dintre ele fiind clasificate drept periculoase. Procesul a fost respins, dar termenii înțelegerii nu sunt publici. GreenPan a negat folosirea oxidului de aluminiu dar a refuzat să facă alte comentarii.
Statul Washington a cerut firmelor producătoare să dezvăluie lista de materiale folosite
În aceste condiții, statul Washington a cerut unor producători să facă publică lista ingredientelor folosite pentru stratul antiaderent al tigăilor „cvasi-ceramice”, pentru a determina ce substanțe înlocuiesc teflonul sau alte substanțe toxice din clasa PFAS, numite și poluanți „eterni”.
„Este vorba de transparență. E dificil pentru autorități să știe dacă noile materiale sunt sigure, dar și pentru familii să aleagă produse mai sănătoase. Trebuie să știm ce conțin produsele ca să putem lua decizii informate”, a spus Marissa Smith, toxicolog principal la Departamentul de Ecologie al statului Washington.
Ea a adus în discuție îngrijorarea legată de siloxani, compuși chimici care înlocuiesc PFAS, dar care pot avea efecte similare. Un studiu industrial a arătat că siloxanii nu sunt la fel de eficienți ca PFAS în aceste tigăi antiaderente.
Niveluri ridicate de metale grele, omisiuni și termeni „manipulativi”
Testele efectuate de Lead Safe Mama au găsit niveluri ridicate de titan în produsele GreenPan, Always Pan și Caraway, ceea ce sugerează folosirea de nanoparticule de dioxid de titan – o substanță toxică interzisă în alimentația umană în UE, dar nu și în vasele de gătit. Este considerată potențial cancerigenă, afectează sistemul nervos și se acumulează în organe.
Caraway a recunoscut în 2024 că folosește nanoparticule, dar fără a preciza de care, și a susținut fără dovezi că nivelurile folosite nu prezintă riscuri.
În concluzie, există dovezi că tigăile pot conține dioxid de titan, plumb, mercur, cadmiu, siloxani, monomeri toxici și alte substanțe necunoscute. Chiar dacă fiecare este prezent în cantități mici, nu există studii care să analizeze efectul combinat al tuturor acestor toxine.
Solicitată să comenteze, Caraway a declarat pentru The Guardian că nu poate „comenta asupra modului în care sunt realizate sau asupra calității testelor care nu sunt proprii companiei”. „Caraway este mândră de produsele pe care le-am dezvoltat și de progresele făcute către un cămin mai curat pentru clienții noștri, însă mai este încă mult de făcut”, se mai adaugă în declarație.
Apărătorii sănătății publice spun că această incertitudine este un semnal de alarmă, iar faptul că se așteaptă de la consumatori să „studieze teste și brevete” pentru a ști ce cumpără este „absolut ridicol”, afirmă Laurie Valeriano, directoarea executivă a organizației non-profit Toxic-Free Future, care a ridicat îngrijorări legate de așa-numitele tigăi quasi-ceramice.
„Nu ar trebui să fie responsabilitatea consumatorilor să descopere ce conțin tigăile”
„Nu ar trebui să fie responsabilitatea consumatorilor să joace rolul detectivilor și să încerce să descopere ce ingrediente conțin tigăile, doar pentru a-și proteja sănătatea lor și a familiilor lor”, a mai spus Valeriano.
Xtrema, o companie din Maryland, este una dintre foarte puținele care produc tigăi ceramice așa cum au fost ele făcute în mod tradițional. Producția durează până la 25 de zile, a declarat Rich Bergstrom, proprietarul companiei, și rezultă într-o piesă ceramică solidă, capabilă să reziste la temperaturi foarte ridicate. Companiile care promovează un strat mai moale de tip sol-gel drept ceramică autentică „mă scot din minți”, a comentat acesta. El a numit acest termen „fals” și a afirmat că este „manipulativ din punct de vedere comercial pentru a da impresia că este ceramică”.
Unele dintre tigăi conțin și plumb, potrivit testelor realizate de Tamara Rubin de la Lead Safe Mama. Capacele și suprafețele de gătit ale tigăilor Always Pan și Caraway au prezentat urme ale acestei substanțe toxice, ea sugerând că de vină poate fi substratul din aluminiu.
Rubin a găsit, de asemenea, mercur în tigăile Caraway și antimoniu în cele de la GreenPan. Cu toate acestea, Caraway continuă să se promoveze ca producând „fără metale”, iar GreenPan susține că produsele sale „nu conțin substanțe chimice sau toxine dăunătoare”.
Prezența plumbului, rămasă în coadă de pește
Rubin este o figură controversată din cauza pozițiilor ei categorice în privința plumbului – dacă un produs conține această substanță, ea recomandă să fie evitat. Aceasta este o abordare extrem de protectivă, dar companiile și autoritățile de reglementare susțin că plumbul este prezent în mod natural și răspândit în mediul înconjurător, fiind adesea găsit în cantități mici în argila folosită la ceramice, precum și în alimente. Ele susțin că urme ușoare de plumb sunt acceptabile, mai ales dacă nu se află pe o suprafață care intră în contact cu alimentele. Însă nu există o definiție clară pentru ce înseamnă aceste urme.
În Statele Unite, de exemplu, nu există limite stabilite prin reglementări federale privind conținutul de plumb în vasele de gătit ceramice. Dacă, în momentul achiziției, un vas ceramic nu elimină plumb, atunci nu este considerat o problemă, a declarat FDA (Food and Drug Administration din SUA) pentru The Guardian în 2022. Cu toate acestea, nu există niciun program de testare sau supraveghere care să asigure că plumbul nu va migra ulterior în alimente dacă vasul este zgâriat, ciobit sau uzat.
Autoritățile americane nu controlează nivelul de plumb din motive de subfinanțare a agenției care ar trebui să o facă
FDA a examinat foarte puțin materialele din vasele de gătit de-a lungul deceniilor, deoarece este cronic subfinanțată și subdimensionată, a explicat Tom Neltner, director al organizației non-profit Unleaded Kids, care a făcut presiuni legale asupra FDA să intervină în privința materialelor alimentare cu plumb: „Având în vedere tot ce ajunge la această agenție, ei nu au avut timp să se ocupe de aceste probleme legate de plumb și nu există o supraveghere publică a priorităților lor.”
Totuși, statul Washington implementează primele limite din SUA care vizează direct vasele de gătit – 90 părți per milion (ppm) începând de anul viitor, și 10 ppm până în 2028. Ca element de comparație, Rubin a descoperit niveluri de până la 70 ppm în tigaia Always Pan.