Proprietarii micilor magazine alimentare din staţiunile litoralului au protestat vineri faţă de acțiunile Protecţiei Consumatorilor

protest proprietari mici magazine alimentare litoral Foto: Direct Booking

Zeci de deţinători de mici magazine alimentare în staţiuni de pe litoral au protestat vineri, în faţa Prefecturii Constanţa, timp de două ore, faţă de măsurile “abuzive” pe care Protecţia Consumatorilor le ia împotriva lor, referitor la aplicarea HG 559/2001 privind comercializarea produselor alimentare şi nealimentare în staţiunile turistice, transmite Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

“Sezonier nu înseamnă ilegal”, “Vindem alimente, nu droguri”, “Stop favorizării marilor lanţuri de magazine”, “Condiţiile sunt legale, abuzurile nu”, “Domnule Constantinescu, litoralul nu e club privat”, “Lege pentru unii, abuz pentru alţii”, sunt unele dintre lozincile protestatarilor.

Conform acestora, prevederile HG 559/2001 se aplică doar micilor magazine alimentare care funcţionează în sezonul estival, supermaketurile fiind lăsate să îşi desfăşoare activitatea.

“Ne limitează doar pe noi, nu şi lanţurile mari de magazine, este un abuz. Vrem să ne lase să muncim, avem angajaţi. (…) În 2001 când a fost dată hotărârea 559, situaţia era alta, nu erau adevărate magazine alimentare pe litoral. Vrem să se modifice legea, ca să putem funcţiona. Avem date autorizaţii de funcţionare după 2001, dar ANPC-ul intenţionează să ne închidă. În alte cazuri primăria nu ne-a mai dat autorizaţie de funcţionare pe magazine alimentare”, a afirmat unul dintre micii comercianţi.

Şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Constanţa, Horia Constantinescu, a declarat că actele normative în vigoare trebuie respectate.

“Normalitatea este ca atunci când un act normativ este în vigoare, acesta trebuie respectat până la eventualul moment al amendării acestuia sau, de ce nu, chiar al scoaterii acestuia în afara actelor normative în actualitate. Nu putem face abstracţie de aplicarea legii, s-ar crea un stat anarhic pe care cu siguranţă nu ni-l dorim. Vom continua să luăm măsuri ferme. (…) Fermitatea spune că nu mai au ce să caute dughenele, caşcarabetele pe litoral. (…) Primăriile au continuat ori să închidă ochii, ori să autorizeze în continuare şi, din păcate, se fac vinovate marea majoritate a autorităţilor locale de pe întreg litoralul. Dar la acest moment, ca să vedem şi partea plină a paharului, primăriile Năvodari, Eforie, Costineşti au înţeles, şi văd că şi Primăria Constanţa, să transmită operatorilor economici reevaluarea autorizaţiilor de funcţionare şi, mai mult decât atât, să demareze procedura de eliminare a tuturor construcţiilor cu caracter provizoriu”, a spus Constantinescu.

El a mai afirmat că ANPC le-a oferit consultanţă micilor comercianţi, pentru a funcţiona legal, cu privire la cum să administreze o structură de alimentaţie publică tip snack-bar.

“Magazinele alimentare din construcţie trebuie să aibă anumite dotări, iar conform acestui act normativ, Hotărârea 559/2001, numai anumite categorii de produse pot fi vândute în astfel de structuri. Haideţi să ne gândim la conservele cu fasole, de exemplu. Dar preparatele, semipreparatele din carne sau din lapte trebuie vândute prin structuri de alimentaţie publică. Tot autoritatea noastră a oferit consultanţă celor care au înţeles că trebuie să respecte legea şi i-am îndrumat cum pot să amenajeze şi să administreze o structură de alimentaţie publică tip snack-bar. Am discutat şi cu reprezentanţii celorlalte autorităţi, pentru că inclusiv băuturile calde sau reci, alcoolice sau non-alcoolice (…) tot într-o astfel de structură trebuie vândute. Dacă vrem să protejăm turismul, turismul înseamnă un ansamblu de activităţi şi nu trebuie ca lângă câteva restaurante care oferă produse, servicii de calitate şi respectă toate exigenţele, să vindem un produs similar, identic, până la urmă, într-o variantă discriminatorie, făcându-l pe cel de lângă noi să ajungă în faliment. (…) Avem un act normativ care spune că nu se poate, nu se poate”, a declarat reprezentantul CJPC Constanţa.

Potrivit HG 559/2001 privind unele măsuri de comercializare a produselor alimentare şi nealimentare în staţiunile turistice, comercializarea în staţiunile turistice a alimentelor, respectiv a preparatelor şi semipreparatelor din carne, lapte, ouă, a produselor de panificaţie, de patiserie şi de cofetărie, precum şi a băuturilor alcoolice, băuturilor nealcoolice, calde şi reci, este permisă numai în structurile de primire turistice cu funcţiuni de alimentaţie publică clasificate şi în unităţile specializate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *