Un nou studiu observațional de amploare din SUA a asociat dietele sărace în calorii cu o ușoară creștere a simptomelor depresive, în special în rândul persoanelor supraponderale și al bărbaților. Studiul a analizat obiceiurile alimentare și scorurile de depresie ale peste 28.000 de adulți americani, conform Neuroscience News.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Cercetătorii au descoperit că persoanele care țin diete restrictive (fie în calorii, fie în nutrienți) au obținut scoruri mai mari la capitolul distres emoțional și fizic comparativ cu cei care nu țin nicio dietă. Aceste rezultate sugerează că dietele restrictive nesupravegheate ar putea avea un impact negativ asupra sănătății mintale în viața reală.
Legătura dintre dietă și depresie
Persoanele care țin diete restrictive în calorii au înregistrat scoruri mai mari la chestionarul PHQ-9 (care evaluează severitatea simptomelor depresive) decât cei care nu țin nicio dietă. Aceeași tendință a fost observată și în cazul dietelor restrictive în nutrienți, cum ar fi cele sărace în grăsimi, zahăr, sare, fibre sau carbohidrați.
„Scorurile PHQ-9 au fost cu 0,29 puncte mai mari la cei care urmează diete sărace în calorii decât la cei care nu țin nicio dietă”, arată studiul.
În special, persoanele supraponderale care urmează o dietă restrictivă în calorii au obținut scoruri cu 0,46 puncte mai mari, iar cei care urmează o dietă restrictivă în nutrienți au avut scoruri cu 0,61 puncte mai mari.
Dietele sărace în calorii au fost, de asemenea, asociate cu scoruri mai mari la simptomele cognitive-afective (corelate cu relația dintre gânduri și emoții), în timp ce dietele restrictive în nutrienți au fost asociate cu scoruri mai mari la simptomele somatice (distres fizic și anxietate legată de simptomele corporale).
Aceste asocieri au variat și în funcție de sex: la bărbați, dietele restrictive în nutrienți au fost asociate cu scoruri cognitive-afective mai mari decât la femeile care nu țin dietă, iar toate cele trei tipuri de diete (restrictive în calorii, restrictive în nutrienți și dietele adaptate medical) au fost asociate cu scoruri mai mari la simptomele somatice.
De asemenea, persoanele cu obezitate care urmează diete adaptate medical au avut scoruri cognitive-afective și somatice mai mari decât cele cu greutate normală care nu țin dietă.
Diferențe între sexe și explicații posibile
Cercetătorii subliniază că „dieta săracă în carbohidrați (glucoză) sau grăsimi (omega-3) poate, teoretic, să înrăutățească funcția cerebrală și să accentueze simptomele cognitive-afective, în special la bărbații cu nevoi nutriționale mai mari”.
Ei mai adaugă că „în viața reală, dietele sărace în calorii și obezitatea duc adesea la deficiențe nutriționale (mai ales în proteine, vitamine și minerale esențiale) și provoacă stres fiziologic, ceea ce poate accentua simptomatologia depresivă, inclusiv simptomele cognitive-afective”.
Profesorul Sumantra Ray, Chief Scientist și Executive Director la NNEdPro Global Institute for Food, Nutrition and Health, a comentat: „Acest studiu adaugă la dovezile emergente care leagă tiparele alimentare de sănătatea mintală, ridicând întrebări importante despre dacă dietele restrictive, care sunt sărace în nutrienți considerați benefici pentru sănătatea cognitivă, cum ar fi acizii grași omega-3 și vitamina B12, pot precipita simptome depresive”.
Totuși, el avertizează: „Dar efectele sunt mici, iar limitările statistice reduc generalizabilitatea rezultatelor. Sunt necesare studii mai bine concepute, care să capteze cu acuratețe aportul alimentar și să minimizeze impactul șansei și al factorilor de confuzie, pentru a continua această linie importantă de cercetare”.
Detalii despre participanți și metodologie
Cercetătorii au folosit datele din sondajul național reprezentativ US National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) pentru perioada 2007–2018, analizând răspunsurile a 28.525 de adulți (14.329 femei și 14.196 bărbați).
Din total, 2508 persoane (aproximativ 8%) au raportat simptome depresive, iar distribuția greutății a fost următoarea: 7995 (29%) cu greutate sănătoasă, 9470 (33%) supraponderale și 11.060 (38%) obeze.
Majoritatea participanților (25.009, adică 87%) au declarat că nu urmează nicio dietă specifică, iar 2026 (8%) urmau o dietă săracă în calorii, 859 (3%) o dietă restrictivă în nutrienți și 631 (2%) o dietă adaptată medical.
Aceasta este o cercetare observațională, iar autorii avertizează că nu se pot trage concluzii ferme despre cauzalitate. De asemenea, participanții ar fi putut să-și clasifice greșit tipul de dietă.
Cercetătorii mai subliniază că rezultatele obținute contrazic unele studii anterioare care sugerau că dietele sărace în calorii pot îmbunătăți simptomele depresive.
