Berca devine, în acest weekend (7–8 iunie), locul de întâlnire pentru iubitorii de gastronomie autentică și turism rural, odată cu organizarea celei de-a șasea ediții a Pieței Artizanilor, de către Slow Food & Gourmet Hub Buzău. Evenimentul, organizat de comunitatea Slow Food Buzău, promite două zile pline de experiențe culinare și tradiționale, cu produse artizanale, ateliere și demonstrații dedicate promovării culturii gastronomice și sustenabilității în Ținutul Buzăului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Piața Artizanilor este considerată un model de dezvoltare rurală prin gastronomie, aducând împreună producători locali, fermieri, artizani și vizitatori din întreaga țară, dar și din peste 10 țări europene. În doar doi ani de activitate, proiectul Slow Food Buzău a organizat peste 20 de evenimente și a atras peste 10.000 de turiști, contribuind la consolidarea turismului și economiei locale.
„Ne dorim ca Buzăul să devină un pol al gastronomiei artizanale în România și Europa de Est, iar comunitatea noastră să fie un exemplu de dezvoltare sustenabilă, prin colaborare și viziune pe termen lung”, a declarat Thorsten Kirschner, co-fondator și manager al Comunității Slow Food Buzău.
La Piața Artizanilor, vizitatorii vor putea descoperi o ofertă variată de produse locale: miere, brânzeturi, uleiuri presate la rece, dulcețuri, pâine cu maia și legume de sezon. Colțul vinurilor din Dealu Mare va oferi degustări de vinuri artizanale, iar zona de Gourmet Street Food va propune preparate locale, inclusiv opțiuni vegetariene. Atmosfera va fi completată de muzică live, ateliere pentru copii, demonstrații de meșteșuguri și un Escape Room educativ. Participanții pot câștiga o lădiță cu produse artizanale în cadrul tombolei „Buzăul Artizanal”.
Peste 30 de expozanți locali și regionali vor fi prezenți, printre care Melinis, Ferma Pas-Strâmtu, Casa Ghizdeanu, Crama 3 Conace, Fromaggeria Giuseppe și Distil Art. În plus, evenimentul oferă oportunități reale de promovare și vânzare pentru micii producători locali, susținând lanțurile scurte de distribuție și colaborarea cu restaurantele din județ.
În 2025, Slow Food Buzău pregătește extinderea proiectelor sale prin relansarea platformei www.travelbuzau.com în patru limbi și organizarea Toamnei Culinare Buzău – un festival gastronomic de trei luni, cu peste 20 de evenimente dedicate gastronomiei locale și turismului sustenabil.