Pe vremuri ieșirea de 1 mai la iarbă verde și grătar era evadarea din coșmarul unei zile oficiale, apăsătoare, de propagandă comunistă. În zilele noastre, din fericire, din tradiționala „zi a celor ce muncesc” s-a păstrat doar obiceiul unei agape în aer liber cu prietenii, fie în curte la unul dintre ei fie în natură, la aer curat. La care, evident, pregătim mici suculenți și fripturi fragede. Iată cum ar trebui să marinăm carnea și ce să facem ca să ne iasă un grătar perfect.
Pregătirea cărnii și a micilor
Micii în majoritatea cazurilor îi luăm gata preparați, dar dacă dorim să-i facem chiar noi nu este extrem de complicat, importantă este alegerea cărnii, asezonarea corectă și respectarea pașilor de lucru. Aveți aici câteva rețete utile.
Carnea de porc va trebui tăiată în felii nu prea mari, cam de grosimea unui deget. Puiul va fi dezosat și nu prea gros ca să se poată pătrunde pe toate părțile. Iar dacă alegeți vită, e bine să mergeți pe o variantă de carne fragedă, care nu are nevoie de mai mult de câteva minute de prelucrare termică.
Marinarea
Pentru marinarea cărnii de porc vedeți aici toate detaliile, la fel pentru cea de pui. Vita în general, dacă e fragedă, nu necesită marinare. Carnea e bine să stea 24-28 de ore la marinat înainte de a fi gătită. Se păstrează în frigider, într-un vas acoperit.
Carne la temperatura mediului ambient
Orice carne este gătită trebuie adusă în prealabil la temperatura camerei, ceea ce înseamnă că o vom scoate din frigider cu o oră înainte de a o găti.
Pregătirea grătarului
Grătarul se curăță după fiecare utilizare, iar înainte de a fi încins se mai șterge o dată. După ce este încălzit se freacă bine cu o grăsime (ideal o bucată de slănină) sau o ceapă tăiată în jumătate.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Gătirea cărnii
Se pun în primul rînd micii, care trebuie rotiți frecvent. Apoi carnea de porc și vită și la final puiul. Carnea de porc și pui trebuie gătită complet pentru a nu contamina cu diferite bacterii pe care le-ar putea conține. Vita se lasă doar câteva minute pentru a fi roz în mijloc (medium rare). Mai multe detalii găsiți în video-ul atașat.
