Recomandările lui Dragoș Luscan, nutriționistul Simonei Halep și al lui David Popovici: ”Dacă vă zic acum cuvântul ”cireșe de mai”, deja procesul de digestie începe acum, în momentul acesta. Creierul nostru deja pregătește enzimele pentru a digera acele cireșe pe care le vom mânca în luna mai”

Nutritionistul Dragos Luscan la Ambasada Frantei Nutriționistul Dragoș Luscan

Ambasadorul Franței în România, Nicolas Warnery, a fost astăzi, gazda evenimentului ”Sănătate și nutriție: responsabilitate și acțiune”, eveniment organizat de Ambasada Franței în România, în contextul Summitului ‘Nutrition for Growth’, care va avea loc la Paris, pe 27-28 martie 2025.

Summitul este organizat o dată la patru ani, de țara gazdă a Jocurilor Olimpice și Paralimpice și are ca scop mobilizarea comunității internaționale, în special a actorilor din sectorul privat și a societății civile, în jurul problematicii nutriției pentru a atinge Obiectivele de Dezvoltare Durabilă stabilite de Agenda 2030 a Națiunilor Unite. Summitul va reuni lideri mondiali, factori de decizie politică, reprezentanți ai sectorului privat și organizații ale societății civile pentru a genera angajamente și a mobiliza sprijin internațional în vederea îmbunătățirii nutriției la nivel global.

Ambasadorul Nicolas Warnery: ”Îngrijirea sănătății este o responsabilitate atât individuală, cât și colectivă”

Ambasadorul Franței în România, Nicolas Warnery
Ambasadorul Franței în România, Nicolas Warnery, a declarat în discursul de deschidere:, că ”prin evenimentul de astăzi, dorim să atragem atenția asupra importanței unei alimentații sănătoase și să încurajăm acțiuni concrete, în favoarea unui stil de viață echilibrat.

Îngrijirea sănătății este o responsabilitate atât individuală, cât și colectivă. Fiecare alegere pe care o facem, fie că este vorba despre alimentație, nivelul de activitate fizică sau obiceiurile de viață, are un impact direct asupra stării noastre de bine. Adoptarea unei abordări proactive în ceea ce privește sănătatea înseamnă nu numai prevenirea bolilor, ci și îmbunătățirea calității vieții noastre pe termen lung. Este un angajament zilnic, care necesită o sensibilizare crescută, o educație nutrițională îmbunătățită și un acces echitabil la resurse alimentare sănătoase”, a susținut Excelența Sa Nicolas Warnery.

La evenimentul organizat de Ambasada Franței au participat doctor Simona Pârvu, Directoarea Institutului Național de Sănătate Publică, kinetoterapeutul Dragoș Luscan, Chef Ștefan Popescu și Cristi Cârnu, Chef al Reședinței Franței.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Directorul Institutului Naţional de Sănătate Publică, Simona Pârvu, a susținut că, obezitatea este cel de-al patrulea factor de risc pentru ani de viaţă pierduţi prin dizabilitate după hipertensiune, consum de tutun şi factori de risc alimentari. Pârvu a mai arătat că două din 100 de persoane se aflau în evidenţă medicală cu diagnostic de obezitate în 2022, cu cele mai multe cazuri înregistrate la femei şi în mediul urban, iar în rândul copiilor, situația este de-a dreptul alarmantă.

”Un copil care este obez la vârsta de zece ani, are șanse extraordinar de mari să fie obez și la vârsta de 40 de ani”

Dragoș Luscan, nutriționistul Simonei Halep și al lui David Popovici, a avertizat asupra pericolului obezității încă din copilărie și a făcut câteva recomandări simple, dar importante.

”Când mă gândesc la nutriție, mă gândesc ca la o benzină pentru mașină, sau motorina  pentru mașină, care trebuie să fie de cea mai bună calitate. Și nu doar la sportivi, la fiecare dintre noi. Pentru că, dacă în cazul unui sportiv este vorba de a avea o performanță maximă, în cazul unui copil este vorba de a crește sănătos, de a avea oase sănătoase, o musculatură puternică, articulații, care să-i permită să se joace.

Văzând în ultima vreme accidentările care au loc în sporturi și modul în care se dezvoltă copii de la noi din țară, observ multe probleme în obiceiurile alimentare, pentru că un copil care este obez la vârsta de zece ani, are șanse extraordinar de mari să fie obez și la vârsta de 40 de ani.

De-a lungul vieții am experimentat foarte multe modele: când eram mai mic mâncam foarte multă carne, am experimentat și ce înseamnă să fii vegetarian, nu s-a lipit de mine, dar am vrut să încerc și lucrul acesta. Acum, pot să spun că am o dietă, o nutriție, în care nu fac greșeli foarte mari.

”Dacă ți-e foame, bea întâi, un pahar cu apă. E simplu: bei un pahar cu apă și apoi vezi dacă ți-e sete sau foame”

Vă recomand câteva lucruri foarte simple:

  • Dacă ți-e foame, bea un pahar cu apă. E simplu: bei un pahar cu apă și apoi vezi dacă ți-e sete sau foame. Nu beau apă în timpul mesei, pentru că simt că mă balonez foarte tare. Știți cumva când începe procesul de digestie? Dacă vă zic acum cuvântul cireșe de mai, deja procesul de digestie începe acum, în momentul acesta. Creierul nostru deja pregătește enzimele pentru a digera acele cireșe pe care le vom mânca în luna mai.
  • Trebuie să fii atent la reacțiile organismului, atunci când mănânci ceva din oraș. Dacă organismul nu mai metabolizează bine acele mâncăruri, atunci va trebui ca, pe viitor, să mă gândesc de 2-3 ori, dacă imi cumpăr acel produs.
  • Gândiți-vă în cazul lui David Popovici: diferența la Jocurile Olimpice intre locul 1 si locul 2 a fost de 0,01 secunde. Gândiți-vă că, exact în momentul cursei, ce ar fi însemnat ca el să nu aibă energia potrivită, să nu fi mâncat o masă care trebuie, să nu fi respectat orele de somn și alte metode de refacere. Ce ar fi însemnat ca el să nu-și ia suplimentele de care avea nevoie în momentul acela?”, a mai spus nutriționistul Dragoș Luscan.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *