În perioada Paștelui din 2015, micul sat francez Colmar a început să ofere gratuit găini locuitorilor săi. Scopul acestui program experimental, lansat de departamentul de colectare a deșeurilor din satul situat în nord-estul Franței, era reducerea risipei alimentare.
Proiectul fusese în pregătire de ceva timp. Gilbert Meyer, președintele Colmar Agglomération (o funcție administrativă similară cu cea de primar), fusese reales în 2014 cu sloganul „o familie, o găină”, care încuraja locuitorii să adopte o pasăre. În anul următor, programul a fost lansat în parteneriat cu două ferme locale de pui. Locuitorii erau motivați de ideea ouălor gratuite – efortul de a crește o găină avea să fie rapid răsplătit. Iată cum a decurs inițiativa, povestită de BBC.
Două găini pentru fiecare familie
Peste 200 de gospodării din patru municipalități s-au înscris și au primit câte două găini – fie din rasa Poulet Rouge (găina roșie), fie din rasa tradițională alsaciană. Fiecare familie a semnat un angajament prin care promitea să crească păsările, acceptând și posibilitatea unor verificări inopinate din partea departamentului de gestionare a deșeurilor. Adăposturile pentru găini nu erau incluse, fiind responsabilitatea locuitorilor să le construiască sau să le cumpere. Înainte de a primi păsările, gospodăriile trebuiau să demonstreze că aveau suficient spațiu – între 8 și 10 metri pătrați per găină.
Programul a fost un succes și continuă și astăzi. „De-a lungul anilor, și alte municipalități s-au alăturat, iar din 2022, toate cele 20 de municipalități din agglomération participă”, spune Eric Straumann, actualul președinte al Colmar Agglomération.
Până în prezent, 5.282 de găini au fost distribuite locuitorilor, iar înscrierile pentru următoarea rundă de distribuție, programată pentru iunie 2025, sunt deja deschise. Pe lângă faptul că locuitorii beneficiază de ouă gratuite, programul a contribuit și la reducerea cantității de deșeuri alimentare aruncate la groapa de gunoi, deoarece găinile sunt hrănite cu resturi de mâncare care altfel ar fi fost aruncate.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
„Având în vedere că o găină trăiește, în medie, patru ani și consumă aproximativ 150 g de bio-deșeuri pe zi, estimăm că am evitat generarea a 273,35 tone de bio-deșeuri din 2015 până acum”, explică Straumann.
Găinile și impactul asupra mediului
Deșeurile alimentare contribuie mai mult la emisiile de metan din atmosferă decât orice alt tip de deșeu depozitat la groapa de gunoi, din cauza ratei rapide de descompunere. În SUA, aproximativ 58% din emisiile de metan provenite din depozitele de deșeuri sunt cauzate de risipa alimentară. Deși metanul rămâne mai puțin timp în atmosferă decât dioxidul de carbon (CO₂), impactul său asupra încălzirii globale este de peste 80 de ori mai mare decât cel al CO₂.
Aproximativ o treime din alimentele produse pentru consumul uman sunt pierdute sau risipite la nivel global, ceea ce înseamnă 1,3 miliarde de tone anual. Risipa alimentară este responsabilă pentru 8-10% din emisiile globale anuale de gaze cu efect de seră – aproape de cinci ori mai mult decât totalul emisiilor din sectorul aviației.
În timp ce în Regatul Unit crescătorii de găini sunt sfătuiți să nu le hrănească cu resturi de bucătărie, din cauza riscului de răspândire a bolilor, în alte părți ale lumii această practică este permisă și poate avea un impact semnificativ în reducerea risipei alimentare, generând în același timp un ciclu benefic pentru toată lumea.
Găini gratuite în Franța și Belgia
Colmar nu este singurul oraș care a oferit păsări gratuite și nici primul care a făcut acest lucru. În 2012, un alt oraș mic din nord-vestul Franței, Pincé, a oferit câte două găini fiecărei gospodării pentru a reduce risipa deșeurilor organice. „La început a fost mai mult o glumă, dar apoi ne-am dat seama că era o idee foarte bună”, a declarat primarul Lydie Pasteau presei locale la acea vreme. În total, 31 de familii au primit găini, împreună cu un sac de hrană, iar programul a fost catalogat drept un „succes surprinzător”.
În Belgia, au fost distribuite gratuit găini în orașele Mouscron și Anvers, dar și în provincia Limburg, cu condiția ca locuitorii să semneze un acord prin care se angajau să nu mănânce păsările timp de cel puțin doi ani. Într-un singur an, peste 2.500 de familii au adoptat găini în Limburg, iar în Mouscron, 50 de perechi de găini au fost oferite în a doua rundă de distribuție, după succesul inițial. Locuitorii trebuiau să dovedească faptul că aveau suficient spațiu în grădină pentru a crește păsările și primeau instrucțiuni de bază pentru îngrijirea lor.
Ar putea funcționa această idee și în alte țări?
Teoretic, programul pare o idee bună, mai ales în condițiile în care prețurile alimentelor sunt mereu în creștere sau există dereglări în aprovizionare, cum se întâmplă actualmente în Statele Unite?
Totuși, Paul Behrens, profesor la Universitatea Oxford, specializat în sisteme alimentare, susține că există obstacole: „Sunt sigur că s-ar putea implementa în Regatul Unit, dar nu sunt sigur că ar fi o idee bună. Gripa aviară este o amenințare constantă. Regulamentele actuale impun ca păsările să fie ținute în spații îngrădite sau în interior – ceea ce ar putea crea probleme pentru bunăstarea animalelor sau ar putea favoriza răspândirea bolilor”.
În SUA, Mark Bomford, director al programului de alimentație durabilă de la Universitatea Yale, este sceptic: „Îmi plac găinile, dar această idee nu mi se pare potrivită, mai ales în SUA.”
Un alt factor de luat în considerare este că păsările crescute în gospodării produc mai puține ouă decât cele din fermele industriale. „Dacă alegi rase tradiționale și le lași să trăiască sănătos, vei evita multe probleme de bunăstare animală – dar trebuie să accepți că vei avea mai puține ouă în schimb”, explică Behrens.
Indiferent de provocările practice, un beneficiu neașteptat observat la Colmar, în Franța, a fost crearea unei comunități unite în jurul creșterii găinilor. „Locuitorii au primit cu entuziasm acest program încă de la început”, spune Straumann. „De aceea, toate municipalitățile din Colmar continuă să pună în aplicare proiectul.”