Marea Britanie lansează un program de reglementare a produselor cultivate în laborator: „Scopul nostru este să oferim consumatorilor o gamă mai largă de alimente noi, menținând în același timp cele mai înalte standarde de siguranță”

Sursa foto: Stock Cake Sursa foto: Stock Cake

Agenția pentru Standarde Alimentare din Marea Britanie (FSA) a lansat un program de doi ani pentru evaluarea siguranței produselor cultivate în laborator (CCP), înainte ca acestea să fie introduse pentru consumul uman, conform European Supermaket Magazine.

În cadrul acestui program, o echipă de oameni de știință și experți în reglementare va colabora cu instituții academice, reprezentanți ai industriei CCP și organizații comerciale. Scopul acestui demers este de a aduna informații despre modul în care sunt produse aceste alimente și de a furniza date esențiale pentru FSA și Food Standards Scotland (FSS) privind reglementarea lor.

Informațiile colectate vor ajuta FSA să evalueze mai eficient cererile pentru CCP și să asigure că acestea sunt sigure înainte de a fi comercializate. De asemenea, agenția va oferi îndrumări companiilor și va aborda întrebările esențiale ce trebuie clarificate înainte ca aceste produse să ajungă pe piață.

FSA s-a angajat să finalizeze o evaluare completă a siguranței a două produse CCP în următorii doi ani, ca parte a acestui program.

Profesorul Robin May, consilier științific principal la FSA, a declarat: „Inovația sigură este în centrul acestui program. Prin prioritizarea siguranței consumatorilor și asigurarea că noile alimente, cum ar fi CCP-urile, sunt sigure, putem sprijini creșterea în sectoarele inovatoare. Scopul nostru este, în cele din urmă, să oferim consumatorilor o gamă mai largă de alimente noi, menținând în același timp cele mai înalte standarde de siguranță”.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


FSA a selectat opt companii care vor participa la program, reprezentând diverse tehnologii, procese și ingrediente utilizate în producția de CCP. Acestea sunt Hoxton Farms (Marea Britanie), BlueNalu (SUA), Mosa Meat (Olanda), Gourmey (Franța), Roslin Technologies (Marea Britanie), Uncommon Bio (Marea Britanie), Vital Meat (Franța) și Vow (Australia).

Ministrul Științei, Lord Vallance, a adăugat: „Prin sprijinirea dezvoltării sigure a produselor cultivate celular, oferim companiilor încrederea de a inova și accelerăm poziția Marii Britanii ca lider global în producția sustenabilă de alimente. Acest demers nu doar că va ajuta la aducerea mai rapidă pe piață a noilor produse, dar va consolida și încrederea consumatorilor, sprijinind Planul nostru de Schimbare și creând noi oportunități economice în întreaga țară”.

Printre partenerii academici implicați în proiect se numără Cellular Agriculture Manufacturing Hub (CARMA), condus de Universitatea din Bath, National Alternative Protein Innovation Centre (NAPIC) și Bezos Centre for Sustainable Protein.

Asociația Alternativelor Proteice (APA) reprezintă industria mai largă a acestui domeniu, iar ONG-ul The Good Food Institute Europe (GFI) este, de asemenea, implicat în proiect, conform FSA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *