Toacă, amestecă, emulsionează, fiecare tip de blender are unul sau mai multe utilizări specifice. Iată câteva sfaturi pentru a alege blenderul potrivit pentru tine.
Cu siguranță îți place să te trezești în fiecare dimineață și să te bucuri de un smoothie delicios și nutritiv din fructe de sezon înainte de cafea. Și, dacă ești pasionat de gătit, probabil ai încercat deja să prepari piureuri, creme și sosuri. Dacă da, știi deja că toate aceste rețete au ceva în comun: un blender.
Însă nu toate blenderele sunt la fel. De exemplu, blenderul de mână este ideal pentru a toca și mărunți alimentele rapid și confortabil, iar anumite modele au și o varietate de accesorii. În schimb, blenderul de tip cană este mult mai potrivit pentru prepararea smoothie-urilor din fructe și legume și chiar pentru mărunțirea gheții.
Care sunt diferitele tipuri de blendere?
Pe piață există următoarele tipuri de blendere, diferențiate în funcție de utilizarea pentru care au fost concepute:
-
Blendere de mână – Au o structură cilindrică și trebuie ținute cu mâna. De obicei, vin cu un pahar gradat care se folosește separat. Sunt perfecte pentru tocare, mărunțire și amestecarea diverselor alimente.
-
Blendere de tip cană – În acest caz, cana face parte din structura blenderului și are un capac, spre deosebire de cele de mână. Sunt cele mai recomandate pentru prepararea smoothie-urilor și sucurilor.
- Bledere multi-funcționale – care au un motor detașabil și accesorii de tip tocare și mestecare, transformându-se într-un blender de mână sau o mini cană, fiind ideale pentru mărunțirea sau omogenizarea alimentelor.
-
Mini-blendere – Similare celor de mână, dar cu un design compact, perfect pentru a fi transportate la serviciu. Astfel, poți savura smoothie-uri și sucuri proaspăt preparate oriunde, vezi mai multe detalii aici.
Ce funcții au blenderele?
Acum că știi tipurile de blendere, iată ce funcții principale oferă:
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- Pasarea alimentelor solide – De la nuci și carne, la pește, legume și fructe.
- Amestecarea – Mai ales a alimentelor deja lichide sau pasate, precum supele.
- Emulsionarea – Esențială unor sosuri.
- Tocarea – Pentru a mărunți alimentele în bucăți mai mici, fără a le face piure, în bucăți mai mari sau mai mici.
Ce trebuie să iei în considerare atunci când cumperi un blender?
Pentru a alege blenderul potrivit, ține cont de următoarele aspecte:
-
Puterea – Dacă îl vei folosi ocazional și pentru sarcini ușoare, un blender de 300-400 W este suficient. Dar dacă îl vei folosi zilnic și pentru alimente dure, optează pentru unul cu peste 1000 W.
-
Materialele – Este important ca lamele să fie din oțel inoxidabil de calitate alimentară, rezistent la mașina de spălat vase.
-
Accesoriile și dimensiunea vasului – Un pahar gradat mare și accesorii suplimentare, cum ar fi recipiente pentru tocat, pot face diferența.
-
Greutatea și ergonomia – Cu cât blenderul este mai ușor și mai ușor de manevrat, cu atât mai bine.
-
Numărul de viteze și programe – Pentru o versatilitate mai mare, alege un blender cu mai multe trepte de viteză și funcții speciale.
În plus, trebuie să avem în vedere și numărul de persoane pentru care gătim, respectiv cantitatea de mâncare pe care o preparăm în mod obișnuit. Vom alege așadar aparate cu capacitate mai mare sau mai mică, cu putere mai mare sau mai mică, cu mai multe accesorii sau simple, mai multe vase și mai „inteligente”, cu gradații, unități de măsură gravate.