Dutch oven, oala în care poți găti sau coace orice și o ai toată viața. Este probabil cel mai versatil vas de bucătărie

cum se foloseste Dutcht oven foto: unsplash.com

Un Dutch oven, pentru cine nu a auzit sau nu cunoaște această piesă cu rădăcini vechi în istorie, este un instrument esențial pentru practic orice sistem de gătit. Au apărut versiuni mai mult sau mai puțin primitive cu foarte multe secole în urmă, și este sigur că vase similare de gătit pot fi regăsite încă din Evul mediu în mai multe locuri de pe continentul european.

Totuși, o parte importantă a producției de aceste vase foarte grele și bune la toate se înregistrează în secolul al XVII-lea se înregistrează în Olanda, dar meritul de a le face cunoscute nu aparține unui olandez. A fost pur și simplu un cetățean englez, Abraham Darby, cel care avea să facă apoi cunoscute oalele olandeze, fascinat de idee.

În 1707, Darby a patentat metoda sa de producție a oalelor, de data asta din fontă, și nu din alamă, cum erau inițial cele olandeze, numit „Dutch oven”. Ele aveau apoi să debarce și în Statele Unite, în emigrația masivă de pe vechiul continent, câștigând enorm de mult teren pentru că puteau fi folosite pentru a găti în orice condiții, așezându-le chiar pe cărbuni sau pe jar, în mijlocul naturii.

Gulaș preparat într-un Dutch oven. foto: freepik.com

O oală olandeză clasică este făcută din fontă, fiind dotată cu capac din același material și mâner de metal. Calitatea sa principală este dată de faptul că reține și distribuie uniform căldura, ceea ce o face ideală pentru gătitul lent și uniform. Pe orice tip de suprafață caldă: pe aragaz, în cuptor sau direct pe jar.

Capacul este făcut astfel încât să nu permită ca vaporii să iasă din oală, ceea ce face ca alimentale să rămână succulente după gătire.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Tipuri de oale olandeze

În ultimii ani au apărut mai multe tipuri de Dutch oven, din materiale mai moderne, dar care au toate avantaje și dezavantaje. Practic, niciunul dintre modelele contemporane nu a reușit să detroneze modelele tradiționale din fontă, de două feluri, și ele:

-din fontă tradițională: reține și eliberează foarte bine căldura, dar necesită îngrijire pentru a preveni ruginirea

-din fontă emailată: mai ușor de curățat și antiaderentă, dar mai fragilă decât fonta brută

Versiunile mai nou apărute pot fi:

-din ceramică: ușoară și cu un aspect plăcut, dar mai puțin eficientă în menținerea căldurii

-di aluminiu: mai ușoară, dar mai puțin rezistentă la temperaturi ridicate

-din oțel: rezistentă și mai ușoară decât fonta, dar mai puțin eficace în a reține căldura

Ce putem găti într-un Dutch oven

Oala olandeză este ideală pentru a face în ea orice fel de mâncare sau a coace în ea orice, inclusiv pâine.

Practic, se poate prepara în ea carne de orice fel, supe, sosuri sau mâncăruri scăzute. Se poate folosi și pentru a fierbe în ea orice, dar și ca să prăjim sau să sotăm legume.

Pâine coaptă într-un Dutch oven. Foto: pexels.com

Poate fi folosită ca vad de copt pâine, cozonac sau orice alt aluat, acoperită cu capacul.

În marile rețele comerciale un model mic monoporție placa de la circa 100 de lei. O oală de mărime medie, 3-4 litri, cu capac, costă pe piețele internaționale undeva sub 100 de euro. Dar în funcție de mărime și mai ales marcă – există și mărci de lux, chiar, pot ajunge și la câteva sute de euro. Achiziționarea unui astfel de vas se poate considera o investiție pentru toată viata, pentru că sunt practic indistructibile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *