Un număr de 4.944 de produse alimentare certificate sunt înscrise în aplicaţia CPAC – Catalogul Produselor şi Activităţilor Certificate, aplicaţie unică în România, dezvoltată de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), transmite Agerpres. Potrivit unui comunicat al AFIR, la momentul lansării aplicaţiei CPAC, în anul 2018, aceasta includea 230 de producători şi 753 de produse listate. În prezent, numărul lor a crescut considerabil şi acum sunt înscrişi în CPAC 1.697 de producători, 4.944 de produse atestate şi 11 tipuri de certificări, dintre care cel mai recent este Punctul Gastronomic Local.
„AFIR susţine produsele certificate calitativ la nivel naţional sau european ale producătorilor autentici din România, precum şi serviciile autentice, atestate la nivel naţional şi european, prin intermediul CPAC. Aplicaţia are acum la dispoziţia utilizatorilor 178 de Puncte Gastronomice Locale, unităţi în care se prepară şi se servesc produse alimentare, după reţete specifice zonei şi care valorifică producţia primară locală”, se precizează în comunicatul AFIR.
În aplicaţie regăsesc produsele româneşti care au obţinut recunoaştere internaţională şi, de asemenea, producătorii care realizează respectivele produse, dintre care amintim: Telemea de Ibăneşti; Magiunul de prune Topoloveni; Salam de Sibiu; Novac afumat din Ţara Bârsei; Scrumbie de Dunăre afumată; Cârnaţi de Pleşcoi; Telemea de Sibiu; Caşcaval de Săveni; Salată cu icre de ştiucă de Tulcea; Salată tradiţională cu icre de crap; Plăcintă Dobrogeană; Salinate de Turda; Sardeluţă marinată fabricată potrivit tradiţiei din România; Pită de Pecica; Brânză frământată de Teaca; Salam Poiana Mărului; Bere Sadu.
Un alt domeniu de interes îl reprezintă secţiunea Crame a aplicaţiei CPAC, unde se pot vizualiza pe harta GPS cramele cu atestate DOC (Denumiri de origine controlată), IG (Indicaţii geografice) şi Varietal, cu posibilitate de accesare şi de contact direct din aplicaţie.
De asemenea, aplicaţia permite căutare în listă după diverse criterii, filtrare într-un anumit judeţ sau pe o anumită rază. CPAC include toţi producătorii certificaţi la nivelul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) şi toate produsele alimentare româneşti atestate european şi naţional, având la bază Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale (RNPT) al MADR. De asemenea, aplicaţia include beneficiarii care au primit finanţare nerambursabilă prin Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru agroturism şi activităţi turistice în mediul rural.