Iaurturile cu arome, alternativele vegane la carne și batoanele proteice sunt produse de pe rafturile supermarketurilor care, pentru mulți, sunt considerate, în general, sănătoase.
Însă experții avertizează, potrivit dailymail.com, asupra faptului că oamenii sunt înșelați – și multe dintre aceste produse au fost legate de riscuri grave pentru sănătate.
Dr. Naheed Ali, medic internist la Vera Clinic, a spus că astfel de alimente pot cauza inflamații cronice și probleme intestinale, crescând riscul de afecțiuni serioase, precum bolile de inimă sau unele tipuri de cancer.
Dieta, factor de risc pentru cancer
Cercetările au arătat de mult timp că dieta este un factor de risc atunci când vine vorba de cancer – aproximativ patru din zece cazuri de cancer sunt considerate a fi cauzate de factori de stil de viață, precum alimentația nesănătoasă și lipsa exercițiilor fizice.
Dr. Ali a sfătuit cumpărătorii să ia în considerare modul în care alimentele pe care le aleg le pot afecta corpul „pe termen lung”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Există cinci produse “sănătoase” care, de fapt, sunt departe de a fi sănătoase, iar el a ales să le evite atunci când face cumpărături la supermarket.
Iaurturile cu arome și batoanele proteice afectează microbiomul intestinal
Potrivit dr. Ali, în funtea listei sunt iaurturile aromatizate și batoanele proteice procesate – care sunt, adesea, pline de zaharuri adăugate și aditivi artificiali care perturbă bacteriile intestinale.
El a spus: „Un microbiom intestinal nesănătos a fost legat de o inflamație crescută și de un risc mai mare de cancer de colon, deși sunt necesare mai multe cercetări”.
Dr. Naheed Ali a precizat că aceste alimente pot, în schimb, să provoace inflamații cronice și probleme intestinale, crescând riscul unor afecțiuni precum bolile de inimă sau unele tipuri de cancer.
De asemenea, el a mai spus, potrivit The Sun, că batoanele proteice sunt, adesea, pline de îndulcitori artificiali, alcool de zahăr și proteine procesate, care pot provoca balonare și probleme digestive.
Mai mult, și nutriționiștii avertizează asupra legăturilor îngrijorătoare între aditivii comuni, numiți emulgatori – folosiți pentru a îmbunătăți durata de valabilitate a produselor – și cancerul de colon.
Uleiurile de rapiță sau soia pot contribui la apariția inflamațiilor
De asemenea, unele uleiuri promit beneficii nesfârșite pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea sănătății inimii și a creierului, însă oamenii ar trebui să fie precauți în privința uleiurilor vegetale, precum cel de rapiță.
Potrivit dr. Ali, uleiurile de rapiță sau de soia conțin niveluri mai mari de acizi grași omega-6.
Deși sunt esențiali pentru sănătatea umană, unii experți susțin de mult timp că aceștia pot contribui la inflamație, care a fost legată de „dezvoltarea cancerului”.
„Problema nu sunt acizii grași omega-6 în sine – corpul nostru are nevoie de ei – dar este vorba despre dezechilibrul dintre acizii grași omega-6 și omega-3 în dieta modernă”, a spus dr. Ali.
“Carnea” vegană, un aliment procesat și plin de chimicale
De asemenea, cererea pentru „carne falsă” a crescut tot mai mult. Rafturile supermarketurilor sunt acum pline de cârnați vegani, bacon și burgeri, în încercarea de a satisface cerințele celor care urmează un stil de viață pe bază de plante.
Dar, potrivit dr. Ali, alternativele la carne sunt, prin natura lor, extrem de procesate, conținând un amestec de emulgatori, legați de cancer, precum și stabilizatori, potențatori de aromă și coloranți artificiali.
De asemenea, tipurile de “carne” vegetală pot fi pline de niveluri mai mari de sare, zahăr și grăsimi – toate substanțele pe care oamenii au fost sfătuiți să le reducă.
Mai mult, cercetătorii britanici au descoperit că produsele de carne pe bază de plante nu oferă „beneficii clare” pentru sănătatea inimii.
Mai îngrijorător este faptul că persoanele care au optat pentru cârnați, burgeri și carne tocată din vegetale aveau, de asemenea, o tensiune arterială mai mare decât persoanele care consumau carne.
Sucurile și smoothie-urile preambalate, pline de zahăr
Dr. Ali a mai spus că al cincilea produs de pe lista sa sunt sucurile – smoothie-urile – preambalate, având în vedere că și acestea sunt pline de zaharuri, conservanți și arome artificiale pentru a îmbunătăți gustul.
El a adăugat: „Chiar dacă spun „100% natural” sau „fără zahăr adăugat”, de obicei, aceste produse sunt lipsite de fibre și pline de zahăr, chiar mai mult decât un suc carbogazos.
„Asta înseamnă vârfuri de zahăr în sânge, scăderi și calorii inutile”, spune dr. Ali.
Excesul de calorii este principala cauză a creșterii în greutate – o afecțiune comună care a fost legată de un risc crescut de unele tipuri de cancer.
În Marea Britanie, de exemplu, se estimează că obezitatea sau supraponderabilitatea cauzează aproximativ una din 20 de cancere în fiecare an, echivalentul a aproximativ 18.000 de cazuri.
De fapt, supraponderabilitatea și obezitatea sunt a doua cea mai mare cauză a cancerului în Marea Britanie, fiind legate de 13 tipuri diferite, inclusiv cancerul pancreatic, mamar, de colon și ovarian.
Ce spune doctorul referitor la uleiul de rapiță este nesusținut de studiile științifice.
Uleiul de rapiță, de măsline, chiar de floarea soarelui este asociat cu beneficii cardiovasculare și nu duce la creșterea markerilor inflamației. Ce sustine acel doctor este fake science de internet. Celelalte puncte sunt valide!