Noile aparate de bucătărie de tip air fryer reușesc încă să surprindă, pentru că demontrează, pe măsură ce trece timpul, că pot fi folosite mult dincolo de ideea cu care au fost concepute. Sunt, în realitate, un fel de cuptoare în miniatură, nu prăjitoare propriu-zise/friteuze, motiv pentru care se pretează a fi folosite la extrem de multe preparate.
Unul dintre aceste preparate neașteptate în asociere cu un air fryer sunt clătitele. Fiind vorba de o compoziție semilichidă, e ușor de inuit că e nevoie de un mic recipient în care aceasta să fie turnată. Însă, chiar dacă metoda în sine e similară cu cea clasică, vestea bună e că putem introduce tigaia în air fryer, în loc să le facem pe aragaz, și ies foarte bine. A încercat, cu succes, revista La Cucina italiana.
Este o metodă utilă inclusiv pentru situația în care nu avem gaze sau dintr-un motiv sau altul nu avem un aragaz disponibil. Dar, în afară de asta, putem regla mult mai fin temperatura astfel încât în final clătitele să iasă mai sănătoase, evitând să depășim punctul de fum al uleiului. Ultimul dar nu cel din urmă argument, nu trebuie supravegheate precum pe flacără, setând temperatura și timpul, trebuie doar să le întoarcem.
Ingredienti pentru 6-8 clătite la air fryer
- 3 ouă
- 250 g făină
- 500 g lapte
- 3 g sare
Procedeu
Preparăm compoziția urmând aceeași procedură clasică, amestecând întâi laptele cu ouăle, compoziție pe care o adăugăm treptat peste făină în care am adăugat și sarea. Secretul este să obținem în final o compoziție omogenă și uniformă, folosind un tel sau chiar un mixer.
Un alt mic secret important pentru clătite: compoziția se lasă măcar jumătate de oră în frigider, acoperită, pentru a da timp făinii să absoarbă lichid și compoziția „să se lege”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Folosim o tavă de aluminiu rotundă sau o tigaie antiaderentă rotonda, fără mânerul lung obișnuit. Sau, alternativ, o tavă de silicon pentru desert, au început să apară deja diferite accesorii pentru airfryer, inclusiv pentru clătite sau pancake.
Ungem cu o cantitate foarte mică de unt sau ulei tava pe care o folosim și adăugăm în ea compoziția pentru o clătită.
Cum coacem clătitele în airfryer
Dăm drumul la airfryer setând temperatura la 190 de grade, timpul fiind variabil în funcție de tipul de tavă folosită. În linii mari, e nevoie de circa 1,5-2 minute pentru fiecare clătită pe o parte, la fel și pe partea opusă.
O mențiune utilă când vine vorba de clătite este aceea că sunt un preparat care se pretează a fi reinterpretat folosind amestecuri de făină, mai puțin rafinate, mai rustice, cu mai puțin sau chiar fără gluten – ideală, în acest caz, este făina de năut.