Cartoful, pe cale de dispariție din culturile românești / Tot mai mulți fermieri aleg să renunțe la această cultură din cauza costurilor tot mai mari, care includ semințele și forța de muncă

cartofi corp Sursa foto: Pexels

Cartoful, considerat „a doua pâine a țării”, continuă să fie un aliment de bază pentru români, dar culturile acestuia sunt într-un declin alarmant. Tot mai mulți fermieri aleg să renunțe la această cultură din cauza costurilor tot mai mari, care includ semințele – al căror preț s-a dublat în ultimii ani – și forța de muncă, tot mai scumpă și mai greu de găsit, informează TVR Info.

Consecințele acestei situații sunt evidente în piețe și magazine, unde marfa din import domină, iar prețurile cresc simțitor. Potrivit statisticilor oficiale, în doar cinci ani, suprafața cultivată cu cartofi în România a scăzut la mai puțin de jumătate, iar recoltele sunt de aproape trei ori mai mici.

Producția internă nu mai acoperă necesarul

Datele oferite de fermieri arată că producția internă mai satisface doar jumătate din necesarul de consum al românilor. În piețe, kilogramul de cartofi a ajuns să coste și 5 lei, iar comercianții se confruntă cu dificultăți tot mai mari în a procura marfa. Mai mult, aceștia spun că nici vânzările nu mai sunt la nivelul din anii trecuți.

Președintele Federației Naționale Cartoful din România, Cleonic Sucaiu, atrage atenția asupra costurilor uriașe implicate de această cultură: „În realitate, în România sunt 32.000 de hectare. Fermierii au renunțat înlocuind această cultură cu porumb, soia, cereale. Dacă un hectar de grâu putem să-l încadrăm între 3500-4500 lei, un hectar de cartofi nu poți să-l încadrezi sub 13.000 de lei, chiar și 30-45.000 lei per hectar”.

Sprijinul oficial, insuficient

Reprezentanții asociațiilor de producători susțin că suprafața cultivată care beneficiază de subvenții este, de fapt, mai mică decât cea din statisticile oficiale. Cu toate acestea, oficialii din Ministerul Agriculturii au declarat pentru Știrile TVR că programele de sprijin pentru producătorii de cartofi vor continua și în acest an.

Pentru fermieri, problema este una de supraviețuire economică, iar decizia de a renunța la cartofi în favoarea altor culturi, mai puțin costisitoare, devine din ce în ce mai frecventă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. Pretul la cartofi in piata este mai mult decat dublu, dar lor nu le renteaza, pentru ca s-a dublat pretul la seminte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *