Deserturile sunt o încântare pentru mulți, dar pot reprezenta o provocare pentru cei care sunt concentrați pe pierderea în greutate. Deși satisfac pofta de dulce, multe deserturi tradiționale sunt bogate în zaharuri rafinate, grăsimi nesănătoase și calorii goale. Excesul de astfel de deserturi poate duce, potrivit shefinds.com, la inflamație, creșteri ale glicemiei și chiar poate împiedica eforturile de pierdere în greutate.
Deserturile care favorizează insomnia și depozitele de grăsime
Inflamația este, adesea, declanșată de ingredientele procesate, aditivii artificiali și zahărul în exces, care pot perturba procesele naturale ale corpului. De asemenea, deserturile care provoacă creșteri rapide ale glicemiei pot duce la scăderi bruște de energie și, în timp, la creșterea depozitelor de grăsime. Consumul acestora seara poate înrăutăți lucrurile, deoarece corpul încearcă să se pregătească pentru odihnă.
Potrivit specialiștilor, plăcintele și fursecurile cu zahăr sunt alimente de evitat, pentru că ele cresc rapid glicemia și favorizează inflamațiile.
Plăcintele îți cresc glicemia și sunt și dificil de digerat
Unele plăcinte pot conține grăsimi trans sau niveluri ridicate de grăsimi saturate din unt, grăsimi vegetale sau umpluturi procesate.
De asemenea, corpul prioritizează odihna și „repararea” organismului, în timpul nopții. Așa că un consum de alimente grele și dulci, cum sunt plăcintele, poate pune presiune pe această funcție.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
„Crusta de plăcintă este preparată cu mult unt, ceea ce o face o opțiune mai puțin prietenoasă pentru cei care încearcă să slăbească. Crusta de plăcintă este, de asemenea, făcută din făină, care se descompune în zahăr, iar umplutura este, adesea, foarte dulce, ceea ce poate contribui la creșteri ale glicemiei”, spune Jeanette Giacinto, dietetician.
Fursecurile cu zahăr, sărace în fibre, dar bogate în carbohidrați
Fursecurile cu zahăr oferă puțin fibre, proteine sau grăsimi sănătoase, care sunt esențiale pentru menținerea unui nivel echilibrat al glicemiei. Fără aceste substanțe nutritive, zaharurile și carbohidrații din fursecuri se absorb mult mai rapid, amplificând potențialul lor inflamator.
Totuși, moderația este esențială, spune Giacinto. El subliniază că, din când în când, un fursec cu zahăr nu va face rău. „Majoritatea fursecurilor cu zahăr au cel puțin 100 de calorii fiecare și sunt făcute cu unt sau ulei, ceea ce nu este în mod înnăscut groaznic dacă nu exagerezi”, avertizează Giacinto.