Produsele agroalimentare româneşti, promovate la „Săptămâna Verde 2025” de la Berlin / Magiunul de prune Topoloveni, salamul de Sibiu, telemeaua de Ibăneşti sau novacul afumat din Ţara Bârsei, printre alimentele promovate

florin barbu, produse romanesti, retaileri, magiun de topoloveni Sursa foto: Facebook/Magiun din prune Topoloveni

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) participă la expoziţia internaţională „Săptămâna verde 2025” cu un stand de informare privind politicile aplicate în domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale, în cadrul căruia experţi din MADR promovează produsele agroalimentare româneşti recunoscute la nivel naţional şi european, transmite Agerpres.

Potrivit unui comunicat al MADR, remis miercuri AGERPRES, în perioada 17 – 26 ianuarie 2025, la Berlin, în Germania, se desfăşoară cea de-a 89-a ediţie a expoziţiei „Săptămâna Verde 2025” (Grune Woche), la care anual participă şi producătorii agricoli şi cei din industria alimentară din România.

„Expoziţia ‘Săptămâna Verde 2025’ reprezintă atât o platformă de afaceri, cât şi un festival al tradiţiilor gastronomice şi folclorice cu impact mediatic de anvergură în Europa, dar şi pe plan mondial. Participarea ţării noastre la această manifestare cu un stand de prezentare a devenit o tradiţie, întrucât ‘Grune Woche’ face posibilă expunerea politicilor şi strategiilor din domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale, a potenţialului agricol şi al oportunităţilor de investiţii, al dezvoltării de noi relaţii comerciale, cu impact pozitiv asupra creşterii competitivităţii şi implicit a exporturilor pe pieţele internaţionale, în scopul echilibrării balanţei comerciale”, se arată în document.

Magiunul de prune Topoloveni, salamul de Sibiu, telemeaua de Ibăneşti sau novacul afumat din Ţara Bârsei, printre produsele promovate

Potrivit Raportului final al ediţiei din anul 2024, la evenimentul organizat anul trecut au fost prezenţi peste 1.400 de expozanţi din 60 de ţări, care au atras aproximativ 300.000 de vizitatori.

La această ediţie, în cadrul standului MADR, vor fi promovate şi oferite spre degustare mostre din produse înregistrate pe sisteme de calitate europene sau în curs de înregistrare, respectiv Magiun de prune Topoloveni – IGP, Salam de Sibiu – IGP, Telemea de Ibăneşti – DOP, Novac afumat din Ţara Bârsei – IGP, Scrumbie de Dunăre afumată – IGP, Cârnaţi de Pleşcoi – IGP, Telemea de Sibiu – IGP, Caşcaval de Săveni – IGP, Salată cu icre de ştiucă de Tulcea – IGP, Salată tradiţională cu icre de crap – STG, Plăcintă dobrogeană – IGP, Pită de Pecica – IGP, Salinate de Turda – IGP, Sardeluţă marinată fabricată potrivit tradiţiei din România – STG, din categoria băuturilor spirtoase Indicaţie Geografică – Pălincă şi Ţuică Zetea de Medieşul Aurit.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


De asemenea, printre produsele de la stand se vor regăsi băutura spirtoasă care în anul 2024 a pornit pe drumul înregistrării europene, Ţuică de prune Sordony de Horezu, ca Indicaţie Geografică, dar şi Vinars Jidvei – Indicaţie Geografică Protejată Naţional şi cidru – băutură fermentată liniştit. Totodată, spre degustare vor fi oferite produse montane şi ecologice, precum şi produse înregistrate pe scheme de calitate naţionale.

România are recunoscute şi protejate 13 produse

Alte produse româneşti ce vor fi expuse la ediţia 2025 a expoziţiei “Săptămâna Verde” sunt cele care se află în proces de înregistrare pe un sistem de calitate european, precum: Babic de Buzău pentru dobândirea IGP, Batog deltaic de sturion pentru dobândirea IGP, Cârnaţi din topor din Vâlcea pentru dobândirea IGP, Brânză frământată de Teaca pentru dobândirea IGP şi Salam Poiana Mărului pentru dobândirea IGP, dar şi produse ale căror denumiri vor urma etapele înregistrării pe un sistem de calitate european: Cârnaţii măcelarului de Paşcani, Iaurt de oaie din Câlnic, Caşcaval de Pojorâta, Răstăuţe maramureşene (cu spanac sau sfeclă), Caşcaval Brădet, Caşcaval din lapte de oaie Horezu, Brânzeturile de Colţeşti, Zacuscă pescărească din legume de Blăgeşti şi păstrăv de Blăgeşti, Magiun de dovleac sau din măr Topoloveni, Ceafă nobilă de Bistriţa, Carne afumată la garniţă din Vâlcea, Brânză în coajă de brad de Bran, Salam de Nădlac, Mere de Cândeşti din bazinul pomicol Voineşti, prune afumate la lojniţă de Vrancea şi Zacuscă cu păstrăv afumat de pe Sălăuţa.

Din categoria băuturilor spirtoase înregistrate ca Indicaţie Geografică, România va expune – Pălincă şi Ţuică Zetea de Medieşu Aurit, precum şi vin alb, roze şi roşu din cramele Cotnari, Histria şi Jidvei, iar standul va fi înveselit de flori colorate de la producătorii români.

Potrivit datelor MADR, în prezent, la nivel naţional sunt 792 de produse tradiţionale atestate de Ministerul Agriculturii, cele mai multe fiind cele din carne şi produse din carne 315.

La nivel european, România are recunoscute şi protejate 13 produse, din care 11 cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP): Magiun de prune de Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Ţara Bârsei, Scrumbie afumată de Dunăre, Telemea de Sibiu, Cârnaţi de Pleşcoi, Caşcaval de Săveni, Salata cu Icre de Ştiucă de Tulcea, Plăcintă dobrogeană, Pită de Pecica, Salinate de Turda, unul cu Denumire de Origine Protejată (DOP), respectiv  Telemea de Ibăneşti şi un alt produs cu Specialitate Tradiţională Garantată (STG) – Salată tradiţională cu icre de crap.

Dintre cele 1.760 de produse alimentare din statele-membre, înregistrate în sistemele de calitate europene, doar 13 sunt produse alimentare româneşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *