România a reușit să facă un salt semnificativ în clasamentul global al celor mai bune bucătării, urcând pe locul 24 în topul realizat de Taste Atlas pentru perioada 2024/2025. Această recunoaștere vine după ce, anul trecut, bucătăria românească ocupa poziția 29 în același clasament, notează Libertatea.
Topul, care promovează gastronomiile tradiționale din întreaga lume, s-a bazat pe aproximativ 480.000 de recenzii pentru 15.500 de preparate. România a obținut un scor de 4,28, comparativ cu 4,60 al câștigătorilor.
Preparatele care definesc bucătăria românească
În topul celor mai populare preparate din România, regăsim mâncăruri precum: mici, cozonac, borș, mămăligă, pască, chiftele, ciorbă de fasole, ciorbă de burtă și amandine. Printre cele mai apreciate preparate se numără ciorba rădăuțeană, care a obținut un scor de 4,5.
Taste Atlas subliniază că „Ciorba Rădăuțeană este o supă tradițională românească. (…) În România, este deosebit de apreciată pentru că este un remediu pentru mahmureală și are proprietăți vindecătoare – este adesea folosită ca remediu pentru simptomele răcelii comune”.
De asemenea, sarmalele, magiunul de prune Topoloveni și salamul Babic au impresionat printr-un rating de 4,4. Alte preparate românești remarcate includ fasolea bătută, care s-a clasat pe locul 21 în categoria celor mai bune unturi și paste tartinabile, cârnații de Pleșcoi, locul 16 în topul celor mai buni cârnați din lume, și salata de ardei copți, care ocupă poziția 20 în categoria celor mai bune salate.
Topul mondial: Grecia în frunte
Pe primul loc în clasamentul celor mai bune bucătării din lume se află Grecia, urmată de Italia și Mexic. În topul 10 mai intră Spania, Portugalia, Turcia, Indonezia, Franța, Japonia și China. Printre preparatele grecești remarcate se numără gyros, musaca, souvlaki și salata grecească.
În ceea ce privește cel mai bun preparat din lume, Lechona, o mâncare tradițională columbiană constând într-un porc prăjit umplut cu ceapă, mazăre și condimente, a fost desemnat câștigător. Locul doi a fost ocupat de Pizza Napoletană, un simbol al bucătăriei italiene.