Dintre prăjiturile de Crăciun cele mai dragi românilor, cornulețele au o atracție specială. Dacă le lași la îndemână dispar în ziua în care le-ai preparat, cel mult a doua zi, pe nesimțite. Toți din familie iau câte unul să guste, până când farfuria e goală și pofticioșii întreabă „de ce nu avem cornulețe de Crăciun?”. Așa că ascundeți-le bine dacă vreți să salvați câte ceva pentru masa festivă din ziua de Crăciun.
Ingrediente pentru cornulețe:
300 de gr de făină
175 de gr de unt
3 gălbenușuri
100 de gr de zahăr pudră
2 lingurițe esență de vanilie
O cutie de rahat (250 de gr)
sau
Un borcan de magiun de prune
50-100 de ml lapte rece
Opțional: nuci coapte.
Preparare:
Lăsăm untul și ouăle afară din frigider, până ajung la temperatura camerei. Punem untul în mixer, împreună cu sarea și zahărul pudră, și batem până obținem o cremă uniformă, ca o spumă.
Adăugăm cele 3 gălbenușuri, unul câte unul. Adăugăm următorul gălbenuș numai după ce precedentul a fost înglobat perfect în aluat.
Adăugăm făina în aluat, treptat, amestecând. Apoi punem laptele și mixăm. Va rezulta un aluat moale, pe care îl răsturnăm pe masa pudrată cu făină. Facem o bilă din el și o înfășurăm cu folie de de plastic. O lăsăm așa o oră la frigider să se întărească.
După ce aluatul e destul de dur pentru a putea fi modelat, presărăm puțină făină pe masa de lucru și îl întindem într-o foaie de circa 6-8 mm grosime.
Există două forme în care putem tăia aluatul pentru cornulețe:
- Dreptunghiuri. Tăiem aluatul de sus până jos în fâșii, apoi în dreptunghiuri. Punem pe acestea bucățele de rahat ceva mai scurte decât dreptunghiurile de aluat și răsucim aluatul în jurul rahatului, astfel încât să fie complet împachetat. Marginea de sus o apăsăm puțin pentru a fi bine lipită.
- Triunghiuri. Aici sunt din nou două metode. Ori tăiem fâșii de aluat, de această dată ceva mai late, din care apoi decupăm în diagonală triunghiuri. Ori punem o farfurie pentru aperitiv peste aluat, cu gura în jos, și cu un cuțit decupăm forma farfuriei. Apoi facem felii ca de pizza.
Bucățica de rahat turcesc se pune pe baza feliei de aluat. Se rulează în jurul bucății și se apasă puțin pentru a fixa vârful triunghiului.
Preîncălzim cuptorul la 180°C, căldură sus-jos. Punem o foaie de hârtie de copt în tava mare de cuptor și așezăm deasupra cornulețele. Coacem 12-14 minute. Cornulețele trebuie să fie foarte puțin rumenite.
Scoatem tava din cuptor, lăsăm cornulețele să se răcească pentru câteva minute, ca să nu se rupă atunci când le mutăm pe grătar. Le pulverizăm cu zahăr pudră și le lăsăm să se răcească, așezate pe un grătar.
Pentru cele cu gem, puneți în loc de rahat, o linguriță de marmeladă de prune. Dacă vă place, adăugați și nuci coapte și tăiate cu cuțitul, nu prea mărunt.