O băutură bogată în flavanoli, pe bază de cacao, ar putea ajuta la protejarea sistemului vascular al organismului în perioadele de stres, chiar și după consumul de alimente bogate în grăsimi, conform noilor cercetări de la Universitatea din Birmingham.
Descoperirile, publicate în revista Food & Function, sugerează, potrivit womenshealthmag.com, că această combinație dintre flavanoli și mese grase ar putea reduce unele dintre efectele cardiovasculare negative ale stresului.
Ce sunt flavanolii din cacao și cum reduc ei efectele cardiovasculare?
Flavanolii sunt compuși naturali care se găsesc în alimente precum cacao, ceai verde, fructe de pădure și nuci.
Echipa de cercetători de la Universitatea din Birmingham a demonstrat anterior că alimentele grase pot afecta recuperarea vasculară a organismului după stres.
În acest studiu recent au analizat dacă adăugarea unui aliment bogat în flavanoli la o masă grasă ar reduce impactul negativ al stresului asupra organismului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Dr. Catarina Rendeiro, profesor asistent în Științe Nutriționale și autor principal al studiului, a explicat: “Știm că, atunci când oamenii sunt stresați, tind să consume alimente bogate în grăsimi. În acest studiu, am vrut să vedem dacă adăugarea unui aliment bogat în flavanoli la masa grasă ar atenua impactul negativ al stresului asupra organismului.”
Participanții la studiu (un grup de tineri sănătoși) au primit un mic dejun bogat în grăsimi – două croissante cu unt (10g unt sărat), 1,5 felii de brânză cheddar și 250ml lapte integral – alături de o băutură pe bază de cacao, bogată sau săracă în flavanoli.
După masă, au rezolvat un test de matematică mentală menit să inducă stres (creștea în dificultate timp de 8 minute, notificându-i când greșeau), iar cercetătorii au măsurat răspunsurile cardiovasculare și vasculare.
Băuturile cu cacao au fost preparate dizolvând 12g de cacao în 250ml de lapte integral. Pudra săracă în flavanoli era procesată pentru a reduce totalul de flavanoli la 5,6mg per porție, iar cea bogată în flavanoli era minim procesată, conținând 695mg flavanoli per porție.
Rezultatele studiului au fost spectaculoase:
- Protecția funcției vasculare: Cacaoa bogată în flavanoli a prevenit declinul funcției vasculare.
- Impactul grăsimilor și al stresului: Cei care au consumat alimente grase și băutura săracă în flavanoli s-au simțit stresați până la 90 de minute după evenimentul stresant.
- Oxigenarea cerebrală: Flavanolii nu au îmbunătățit semnificativ oxigenarea cerebrală sau starea de spirit în timpul stresului.
Alimentele și băuturile bogate în flavanoli influențează alegerile alimentare
Dr. Catarina Rendeiro a subliniat că alegerea alimentelor sau băuturilor bogate în flavanoli ar putea fi o strategie eficientă pentru a compensa efectele vasculare ale stresului.
„Această cercetare arată că un consum de alimente sau băuturi bogate în flavanoli poate fi folosit ca o strategie pentru a reduce impactul alegerilor alimentare mai puțin sănătoase asupra sistemului vascular. Ne poate ajuta să luăm decizii mai bine informate despre ce mâncăm și bem în perioadele de stres”, a explicat ea.
Co-autor al studiului, Jet Veldhuijzen van Zanten, profesor de Psihologie Biologică la Universitatea din Birmingham, a adăugat: „Orice schimbare pe care o putem face pentru a ne proteja de simptomele stresului este un pas pozitiv. Pentru cei care tind să consume alimente reconfortante când sunt stresați sau care depind de mâncăruri rapide din cauza programului încărcat, aceste mici ajustări ar putea face o diferență reală.”
Unele alimente și băuturi, în perioadele stresante, asigură protecție cardiovasculară
Ajustările alimentare mici, în perioadele de stres, pot sprijini sănătatea cardiovasculară, chiar și atunci când consumăm alimente de confort, precum grăsimile.
Dacă vrei să-ți crești aportul de flavanoli, optează pentru cacao minim procesată. Alte surse de flavanoli includ ceaiul verde, ceaiul negru, fructele de pădure și merele.
Consumul de 400–600mg de flavanoli zilnic – echivalentul a două cești de ceai sau un mix de fructe bogate în flavanoli și cacao – este ideal.