Dacă am văzut cum prăjim cartofii pentru a obține rezultatul perfect este bine de știut că și fierberea cartofilor are câțiva pași care nu trebuie neglijați.
În primul rând, cartofii trebuie bine spălați. Chiar dacă îi cumpărați bine curățați, nu omiteți acest pas.
Cel mai bine cartofii se fierb întregi în coajă. Pentru piure îi puteți fierbe și curățați de coajă, tăiați în bucăți, dar pentru o salată, niciodată nu fierbeți cartofii tăiați.
Cartofii se pun în cratiță, se adaugă o linguriță de sare și apă care să depășească înălțimea cartofilor cu 3-4 degete. Pe măsură ce fierb, apa va scădea și nu dorim să lăsăm cartofii descoperiți.
Se lasă la foc vioi până când apa începe să fiarbă, apoi se reduce focul la mediu. Se fierb cam 30-40 de minute.
Cartofii trebuie încercați cu o scobitoare. Nu folosiți un cuțit sau o furculiță, pentru că se va crăpa coaja cartofului și va intra apă, ceea ce nu ne dorim.
Când cartofii sunt gata, se scurge apa. Se lasă câteva minute la răcit, dar nu complet, deoarece cartofii se curăță mai ușor calzi.
Pentru piure tăiați-i și zdrobiți-i calzi, pentru salată lăsați-i să se răcească. Cartofii se taie mai aspectuos când sunt reci, nu se fărâmă.