Turmericul, unul dintre cele mai sănătoase condimente, poate fi otrăvitor/Nivelul de plumb din probele de turmeric analizate s-a dovedit a fi chiar de zeci de ori peste limita admisă/Și ciocolata are cantități mari de metale grele/Atenție la sursa de proveniență

Nivelul mare de plumb din probele de turmeric Foto: Freepik

Un studiu recent a relevat un nivel ridicat de plumb din probele de turmeric din India, Pakistan, Nepal și Sri Lanka, unele probe depășind 1.000 de micrograme (de plumb), pe gram (de turmeric). Cea mai mare contaminare cu plumb a fost găsită în rădăcinile de turmeric lustruite, indică First Post.

Turmericul, numit adesea „condimentul de aur”, este apreciat pe scară largă nu numai în bucătăria indiană, ci și în medicina tradițională pentru compusul său curcumin, despre care se știe că are puternice proprietăți antiinflamatorii și antioxidante care susțin sănătatea generală. Cu toate acestea, contaminarea cu plumb ar putea compromite aceste beneficii și poate prezenta riscuri grave pentru sănătate.

Plumbul, metal greu, toxic

Plumbul este un metal greu toxic care, deși este prezent în mod natural în scoarța terestră, poate fi periculos pentru oameni, mai ales dacă este ingerat în timp.

Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului din SUA (EPA), expunerea la plumb poate fi dăunătoare, deoarece imită calciul. Practic, organismul îl recunoaște ca și cum ar fi calciu și va disloca din organism calciul real, se depune în oase și în organe și, din păcate, nu mai părăsește corpul niciodată. Apoi începe să afecteze organele și funcțiile esențiale ale corpului.

Expunerea la plumb la oameni poate proveni din mai multe surse, inclusiv aer, sol și apă, precum și combustibili fosili și vopsele pe bază de plumb.

Dezvăluiri incredibile ale studiul

Studiul recent publicat în Science of The Total Environment a descoperit niveluri alarmante de plumb din probele de turmeric din India, Pakistan, Nepal și Sri Lanka, unele probe depășind 1.000 de micrograme pe gram (µg/g).

În special, Autoritatea pentru Siguranța Alimentară și Standardele din India (FSSAI) permite o concentrație maximă de plumb de numai 10 µg/g în turmeric. În UE, limita este de doar 1,5 micrograme/g.

Studiul dezvăluie că aproximativ 14% dintre probele testate au conținut peste 2 µg/g de plumb, niveluri despre care cercetătorii avertizează că ar putea duce la otrăvire pe scară largă cu plumb, afectând în special copiii.

Cercetarea a implicat prelevarea de probe de turmeric din 23 de orașe din cele patru țări, între decembrie 2020 și martie 2021. În India, cele mai ridicate niveluri de plumb au fost înregistrate în Patna (2.274 µg/g) și Guwahati (127 µg/g).

Rădăcinile de turmeric, „colorate” artificial

În special, probele cu cea mai mare contaminare au fost rădăcini de turmeric lustruite, adesea tratate pentru a le îmbunătăți aspectul, urmate de pulberea de turmeric. Produsele de turmeric ambalate și de marcă au prezentat, în general, niveluri mai scăzute de plumb, ceea ce indică faptul că turmericul liber și nereglementat este deosebit de vulnerabil la contaminare.

Principalul contaminant pare a fi cromatul de plumb, un pigment galben folosit de obicei în aplicații industriale, cum ar fi vopselele și materialele plastice. Falsificarea cu cromat de plumb a fost legată de cazuri de otrăvire cu plumb în întreaga lume, inclusiv în Bangladesh, unde această practică a continuat din anii 1980 pentru a face rădăcinile de curcumă de calitate scăzută să pară mai bogate.

Studiul susține că sunt necesare investigații suplimentare în lanțul de aprovizionare cu turmeric, concentrându-se în special pe unde și de ce cromatul de plumb intră în procesul de producție, în ciuda reglementărilor FSSAI care impun turmericul să nu aibă orice colorant străin, inclusiv cromatul de plumb.

Cum afectează contaminarea cu plumb sănătatea

Contaminarea cu plumb din turmeric vine cu riscuri grave pentru sănătate, în special pentru copii. Chiar și cantitățile mici de plumb pot afecta aproape fiecare organ și sistem din corp, copiii sub șase ani fiind cei mai vulnerabili.

Expunerea la plumb la copiii mici este asociată cu inteligență redusă, probleme de comportament și întârzieri în dezvoltare și poate afecta rezultatele cognitive și comportamentale la niveluri sanguine de până la 3,5 µg/dL. Estimările globale sugerează că peste 800 de milioane de copii au în prezent niveluri de plumb din sânge peste pragurile de siguranță, subliniind amenințarea pe scară largă a expunerii la plumb.

OMS estimează că plumbul contribuie la aproximativ 600.000 de cazuri noi de deficiență intelectuală la copii în fiecare an, ducând la aproximativ 143.000 de decese sau 0,6% din povara globală a bolii. Nu există un nivel sigur de plumb, în ​​special pentru copii.

„Turmericul toxic”

Cercetătorii avertizează că nivelurile găsite în unele probe de turmeric ar putea avea un impact serios asupra dezvoltării cognitive, copiii din zone precum Bihar riscând o potențială reducere a IQ-ului cu 7 puncte în comparație cu copiii neexpuși, a declarat Jenna Forsyth, om de știință în domeniul sănătății mediului care a condus studiul.

Expunerea la plumb afectează și adulții, provocând declin cognitiv, probleme cardiovasculare, insuficiență renală și riscuri crescute de mortalitate prematură.

Consumatorii ar trebui să se asigure că achiziționează turmeric din surse de încredere care efectuează teste pentru contaminanți. Deși prezența plumbului nu înseamnă neapărat că tot turmericul este toxic, acest lucru arată cât de important e să fiți precaut cu privire la calitatea condimentului folosit.

De la plumbul din turmeric la metalele din ciocolată

Turmericul nu este singurul aliment care prezintă semne de contaminare. S-a constatat, de asemenea, că ciocolata conține niveluri periculoase de metale grele, potrivit unui studiu publicat în Frontiers in Nutrition în iulie anul acesta.

Studiul a dezvăluit că diferite tipuri de ciocolată populare din SUA și Europa conțin metale grele, cum ar fi cadmiul și plumbul, peste limitele stabilite prin lege.

Danielle Fugere, președintele organizației nonprofit As You Sow, a explicat pentru USA Today că aceste metale grele ajung în ciocolată prin boabele de cacao. Plantele de cacao absorb cadmiul din sol, care apoi se acumulează în boabe și în cele din urmă ajung în produsele de ciocolată.

Ciocolata neagră, cu conținutul lor mai mare de cacao, are în general mai multe metale grele decât ciocolata cu lapte, care utilizează mai puțină cacao. În mod surprinzător, studiul a constatat că ciocolatele organice tind să conțină niveluri chiar mai mari de metale grele decât cele convenționale, probabil din cauza diferențelor de procesare sau a compoziție solului folosit în agricultura ecologică.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *