Se numește miere Elvish, pentru că vine de sub pământ și duce cu gândul la elfii din poveste. Ajunge la prețul de 5000 de euro pe kilogram datorită în primul rând locului cu totul special în care o produc albinele, dar și calităților sale nutrivite ieșite din comun, scrie situl italian greenme.it.
Practic, este o miere extrasă dintr-o peșteră situată la 1800m adâncime în valea Saricayir, în orașul Artvin, situat în nord-estul Turciei. Bogăția de minerale a peșterii îi îmbunătățește calitatea și îi crește valoarea comercială. Este, totodată, o miere foarte pură, neavând contact cu mediul exterior.
Cea mai scumpă miere, descoperită din întâmplare
A aparut pe piață nu de mulți ani, iar povestea ei este una cu totul specială. În 2009, localnicii au observat albine intrând și ieșind din peșteră și au presupus că înăuntrul ei ar putea exista miere. Cu ajutorul speologilor, câțiva apicultori au reușit apoi să pătrundă în adâncul peșterii. Ajunși acolo, au recoltat 18 kilograme de miere, găsită pe pereții grotei.
Mierea avea apoi să fie supusă unor teste specifice, într-un laborator francez. Acestea i-au confirmat calitatea extraordinară și conținutul bogat în săruri minerale.
Primul kilogram de miere Elvish a fost vândut în Franța în 2009 pentru 45 de mii de euro. Un an mai târziu, un farmacist chinez a cumpărat un alt kilogram, la prețul de 28 de mii de euro. În prezent, mierea Elvish se vinde la prețul de 5000 de euro pe kilogram. Este vândută în ambalaje de 170 de grame și 250 de grame. Este mult mai scumpă decât o altă miere foarte preționasă și cu proprietăți dovedite, mierea de manuka, din Australia și Noua Zeelandă.
Mierea Elvish este cunoscută nu doar pentru conținutul său ridicat de minerale, ci și pentru proprietățile sale benefice pentru sănătate. Combinația lor unică face din ea un veritabil elixir natural. Specialiștii o recomandă pentru sistemul imunitar, reducerea inflamațiilor și chiar pentru îmbunătățirea digestiei. De asemenea, are și proprietăți antibacteriene, calități care au contribuit la creșterea prestigiului său pe piața internațională.
Cum se recoltează mierea Elvish din peșteră
Procesul de recoltare a mierii Elvish este pe cât de fascinant pe cât este de dificil: apicultorii îmbrăcați cu echipament special coboară în adâncurile peșterii pentru a extrage mierea în condiții foarte dificile: umiditatea și temperatura scăzută joacă un rol crucial în calitatea finală a produsului.
Cantitatea limitată, calitățile sale nutriționale speciale și recoltarea ei dificilă fac în final din mierea Elvish un produs nu doar costisitor, dar rar și accesibil doar pentru puține persoane, fiind în realitate folosită ca medicament, și nu ca îndulcitor. Explicabil, fiind vorba de cea mai scumpă miere din lume. Procedura pentru a intra în posesia unei cantități mici este de a rezerva pe situl propriu. Conform acestui, jumătate din profitul obținut se întoarce pentru susținerea comunității locale.