Alimente expirate, igienă precară, produse fără date de proveniență. Într-un an, la Roma, procentul de închideri de restaurante, pizzerii și cafenele din cauza neregulilor igienico-sanitare aproape s-a dublat față de numărul de controale efectuate, anunță Corriere della Sera.
Din cele 630 de controale efectuate între ianuarie și octombrie de către autorități s-au strâns 750 mii euro (960 mii în 2023 și aproximativ 700 anul trecut).
“Deficiențe structurale și igienico-sanitare au fost constatate atât în restaurantele etnice, cât și în cele italiene, deși cifra este dezechilibrată spre primele, pentru că patronii nu cunosc reglementările în domeniu și se bazează pe presupuși profesioniști care fac greșeli de diferite tipuri. Dar au existat și cazuri în care a fost convenabil pentru restauratorii înșiși să pretindă că nu cunosc legile și reglementările”, se precizează într-un raport.
Anul acesta, printre cele 57 de unități închise, pe lângă restaurantele etnice, au fost și unități din interiorul hotelurilor, inclusiv hoteluri de cinci stele.
Unitățile valorează în total 40 de milioane de euro.
“Am găsit infracțiuni în toată Roma, dar mai ales în cartierele cu o mare căutare turistică, dar au fost constatate deficiențe destul de răspândite în suburbii”, se mai precizează în raport.