Agricultorii din Spania vor fi probabil compensați pentru pierderile cauzate de reducerea TVA la alimente. Ministrul spaniol al finanțelor a anunțat că această măsură va fi inclusă într-un viitor ordin

reducere tva alimente

Uniunea Uniunilor Agricultorilor și Crescătorilor de Animale din Spania așteaptă concretizarea anunțului făcut de ministrul finanțelor privind compensațiile pentru agricultori și crescători de animale pentru efectele negative ale reducerii TVA-ului la alimente, măsură solicitată în aprilie de către această organizație. Cu toate acestea, avertizează: „Sperăm ca aceasta să nu rămână doar la stadiul de anunț și vom insista ca măsura să fie aplicată și să îi includă pe toți agricultorii și crescătorii de animale afectați”, arată Agroinformacion.

Reducerea TVA-ului pentru unele alimente, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023, a avut anumite efecte negative pentru agricultori și crescători de animale. În unele cazuri, adesea în special cei cu venituri modeste – aceasta a însemnat un dezavantaj competitiv, deoarece vânzările lor au continuat să fie taxate cu 12% pentru agricultură și 10,5% pentru creșterea animalelor, spre deosebire de alți producători care puteau aplica cote mai reduse sau chiar 0% TVA.

În schimb, pentru agricultorii și crescătorii de animale care au beneficiat de regimul TVA, permițându-le să aplice aceste reduceri în facturare, măsura a fost de asemenea dezavantajoasă. Din ianuarie anul trecut, aceștia au fost nevoiți să plătească TVA obișnuit pentru inputuri, în timp ce TVA-ul încasat din vânzările lor era mult mai mic, fiind obligați să plătească diferența între TVA-ul plătit și cel încasat. Astfel, acești agricultori și crescători au finanțat practic Trezoreria publică până la reglarea situației la sfârșitul fiecărui exercițiu fiscal.

Încă din februarie, organizația agricultorilor a atras atenția asupra acestei situații în Parlament, propunând modificarea normelor pentru ajustarea TVA-ului și compensarea agricultorilor afectați. Amendamentul a fost acceptat de unele grupuri, dar dezbaterea amendamentelor la această lege a fost amânată săptămânal de atunci.

În aprilie, Uniunea Uniunilor a propus, în cadrul acordului cu Ministerul Agriculturii, includerea unei compensații pentru a despăgubi agricultorii și crescătorii de animale pentru efectele economice ale acestei măsuri guvernamentale. Abia acum ministrul de finanțe a anunțat că acest lucru se va întâmpla și că va fi emis un ordin în acest sens. „Sperăm că aceasta nu va rămâne doar un anunț și vom insista în cadrul discuțiilor pentru ca măsura să fie aplicată și să îi includă pe toți agricultorii și crescătorii de animale afectați”, afirmă organizația.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *