Laurențiu Costea, unul dintre primii cinci cultivatori de pepeni din țară, spune că nu mai este rentabil să vândă fructele în piețele tradiționale din România: „Un pepene pleacă de la noi cu 1,50 lei și se vinde la piață, în București, cu 4 lei” / Cum au ajuns, însă, produsele lui să fie comercializate în Polonia

Sursa foto: G4Food Sursa foto: G4Food

Laurențiu Costea, membru al cooperativei Grădina Noastră din Însurăței, este recunoscut ca unul dintre primii cinci cultivatori de pepeni din România. Cu toate acestea, pe lângă cele 80 de hectare de pepeni, fermierul cultivă anual și câteva hectare de „Dovleac de Halloween”, care ajunge pe rafturile magazinelor Carrefour.

„Pentru noi, vara înseamnă pepene, iar asta se întâmplă de peste 20 de ani. Nimic nu se compară cu gustul unui pepene proaspăt cules, care a stat la răcoare în beci”, a povestit, pentru G4Food, fermierul, subliniind că a început să cultive pepeni încă din 1990, pe doar 2-3 hectare. În prezent, el cultivă 8-9 soiuri de pepene, printre care pepene verde, pepenoaică, pepene verde cu miez galben, dar și soiuri precum Raymond, Galia și Cantalup.

Cea mai importantă parte a afacerii sale o reprezintă pepenii „Filiera Calității”, care sunt verificați după un standard strict, inclusiv măsurarea brixului, pentru a asigura dulceața fructului. „Cei mai buni și mai cunoscuți sunt pepenii Filiera Calității, care sunt controlați. Nu se livrează pepenii ce nu au un brix… ce nu ajunge la 14 brix nu se livrează ca pepene verde Filiera Calității”, explică Laurențiu Costea. De asemenea, el livrează săptămânal câte trei camioane de pepeni către Polonia, prin intermediul Carrefour.

Sursa foto: G4Food
Sursa foto: G4Food

De ce nu mai este rentabil pentru fermier să vândă în piețele din România

Deși 2023 a fost cel mai bun an din punct de vedere al producției, fermierul își amintește de 2021, un an dificil, când au rămas neculese pe câmp aproximativ 1.500-2.000 de tone de pepeni, din cauza unei supraproducții la nivel național și european.

În ceea ce privește vânzarea în piețe, Costea explică că nu mai este rentabil să vândă acolo, din cauza diferenței mari de preț între producător și piața finală.

Nu este mai rentabil să vindem în piață, pentru că un pepene pleacă de la noi cu un 1,50, iar în piața liberă se vinde cu 3 lei și ajunge în piața din București să se vândă cu 4 lei”, spune fermierul.

Când se încheie sezonul pepenilor, fermierul cultivă „Dovleci de Halloween”

Cum sezonul pepenilor a trecut, acum, Laurențiu Costea s-a reprofilat și vinde „Dovleacul de Halloween”, în Carrefour.

Fermierul spune că dovleacul nu este o cultură grea: el folosește o sămânță sacata, irigă cultura prin picurare, folosește câteva praștii mecanice și două erbicizări și tratamente fito-sanitare.

„Nu cultivăm acum foarte mulți dovleci, deoarece anii trecuți s-au cultivat foarte mulți, au fost niște proiecte pentru tineri fermieri și toată lumea a pus dovleci de plăcintă și dovleci de copt, pentru că a fost foarte ușor de cultivat. Prețul a fost și el mic, cererea foarte mică și nu avea rost să punem mai mult, că nu era rentabil ca producție. Așa că ne-am limitat doar la acest dovleac de Halloween, care se livrează acum”, adaugă fermierul.

Astăzi, dovlecii lui Laurențiu Costea sunt disponibili în Carrefour la prețul de 2,99 lei/kg, un preț mai mic decât în piețele tradiționale.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *