Se spune că turcii în retragere din Viena ar fi lăsat în urma lor niște boabe de cafea, la sfârșitul unui asediu din 1683 și atunci vieneziiar fi descoperit cafeaua. De-a lungul secolelor, avea să placă și să se împământenească atât de tare cafeaua, că din 2011 tradiția caffetteriilor dinViena a devenit patrimoniu imaterial universal, asemănător artei pizzaiolilor la Napoli.
Iar cafeau cu care capitala Austriei își asociază numele, cafeaua vieneză – Wiener caffe, este o cafea cu mai multe adaosuri care o fac ideală pentru anotimpul rece: fierbinte, bogată, cremoasă, plăcută.
Cafeaua în stil vienez diferă de o cafea obișnuită prin faptul că este completată cu ciocolată, frișcă și zahăr.
Ingrediente pentru 4 porții de cafea vieneză
500 l cafea tare
200 ml frișcă
100 g ciocolată neagră
zahăr, cacao
Procedeu
Se topește la bain marie sau la microunde ciocolata.
Se adaugă peste ea circa o treime din frișca bătută bine, apoi cafeaua foarte caldă.
Cafeaua se toarnă în fir subțite, amestecând energic cu un tel pentru a obține un amestec de consistență spumoasă.
Se distribuie în cești și se garnisește cu restul de frișcă pe care o ținusem deoparte.
Se completează cu un praf de cacao și se servește fierbinte, opțional cu zahăr.
Înlocuind ciocolata cu Whiskey și completând cu frișcă proaspătă, avem clasica rețetă de Irish Whiskey, și el ideal când e frig.