Oamenii gătesc la foc deschis de cel puțin 780.000 de ani, iar un oraș din America a hotărât să onoreze această tradiție într-un mod inedit, scrie Smithsonian Magazine.
Un nou muzeu va celebra lunga poveste de dragoste a Americii cu carnea îmbrățișată de foc și fum. În primăvara anului viitor, Museum of BBQ urmează să se deschidă în Kansas City, Missouri, un loc renumit pentru sosul său gros, dulce și picant și pentru pieptul de vită la grătar.
Potrivit unui anunț, Museum of BBQ va fi primul muzeu din lume dedicat grătarului și va fi co-fondat de Jonathan Bender, scriitor culinar și degustător de grătare, și Alex Pope, un bucătar care deține o măcelărie.
Conform anunțului, vizitatorii vor putea explora două „trasee de poveste” distincte care se întind pe o suprafață totală de 400 de metri pătrați. În primul rând, aceștia vor învăța despre toate componentele unui grătar ca la carte, inclusiv carnea, condimentele, mirodeniile, sosurile, lemnul, focul și fumul, și vor afla cum transformă bucătarii aceste elemente de bază în preparate suculente.
În continuare, ei vor explora patru regiuni principale ale grătarului american – Carolina și Texas, Memphis și Kansas City – și vor vedea ce le face pe fiecare unice.
„Grătarul este menit să fie împărțit”, afirmă Bender. „Este menit să fie experimentat împreună, iar acest muzeu este conceput pentru a vă ajuta să vă conectați atât cu elementele, cât și cu regiunile grătarului, dintre care Kansas City este epicentrul.”
Cei mici se vor putea bucura, de asemenea, de o zonă de joacă specială: o groapă cu mingi, proiectată să arate ca o cratiță uriașă plină cu boabe de fasole la grătar, cu decorații și poante tematice.
„Am văzut acest lucru ca o potrivire naturală, pentru copii și adulți să experimenteze împreună”, adaugă Bender.
Pentru a completa experiența, vizitatorii vor putea răsfoi unturi, sosuri, șorțuri, tricouri, pălării și alte articole cu tematică de grătar în magazinul de cadouri al muzeului.
Muzeul urmează să fie deschis în primăvara anului 2025 în zona comercială și de divertisment Crown Center din oraș. Acesta se va afla în apropierea Muzeului și Memorialului Național al Primului Război Mondial, a acvariului Sea Life Kansas City și a Legoland Discovery Center, printre alte atracții.
Între timp, vizitatorii pot vedea o versiune în miniatură a muzeului lângă intrarea planificată.
Astăzi, Kansas City găzduiește mai mult de 100 de restaurante de barbecue, precum și competiția World Series of Barbecue și Barbecue Hall of Fame. Rădăcinile iubirii orașului pentru tradiția grătarului pot fi urmărite până la începutul secolului al XX-lea, când un bucătar de culoare pe nume Henry Perry a sosit din Memphis și a început să gătească carnea într-o groapă căptușită cu cărămidă în pământ. Perry se autointitula „Regele grătarului”, conform lui Michael Wells de la Kansas City Star.
Perry gătea orice – de la carne de oposum și raton la carne de porc și berbec. Indiferent ce pregătea, grătarul său „avea o aromă care rămânea cu tine. Și asta îi făcea pe oameni să se întoarcă la el”, potrivit istoricului Sonny Gibson.
„Călătoreau până la Leavenworth, Kansas, și Omaha, Nebraska”, a adăugat Gibson. „Veneau aici doar pentru a-i mânca mâncarea”.
Tradițiile bogate de grătar ale orașului au crescut de acolo, cu un al doilea val de maeștri ai grătarelor care au contribuit la consolidarea prezenței sale în istoria culinară.
„Kansas City este o casă naturală pentru Museum of BBQ”, spune Bender în anunț. „Grătarul este sinonim cu orașul datorită tradițiilor bogate de aici”.
Vezi și VIDEO Colecționarul de sarmale. Cum ar arăta un muzeu unic în lume?