Alimente care ajută la prevenirea cancerului pulmonar/Merele, roșiile și usturoiul sunt în top/Alte alimente sunt de evitat

Alimente care ajută la prevenirea cancerului pulmonar Foto: Freepik

Când vine vorba de sănătate, ceea ce mâncăm are o importanță foarte mare. Nu e vorba doar de sistemul digestiv, ci de întregul corp și plămânii nu fac excepție. Da, unele alimente pot ajuta la prevenirea cancerului pulmonar. Nu înseamnă că aceste alimente sunt un fel de panaceu, ci înseamnă doar că ne vor ajuta să ne menținem sănătoși, recomandă Parade.

Fumatul, bolile pulmonare (BPCC) sau astmul sunt factori care pot provoca anumite daune plămânilor. Pentru oricare dintre acestea, trebuie să ne prezentăm la medic, însă și alimentația are un rol important aici. Există alimente specifice pe care le puteți consuma și care s-a dovedit științific că pot face o diferență în ce privește sănătatea plămânilor.

Iată cele mai bune alimente care sunt bune pentru plămâni. Sunt alimente pe care le recomandă experții, plus sfaturi despre ce să evitați

Usturoi

„Usturoiul are proprietăți antiinflamatorii și reduce daunele cauzate de radicalii liberi”, spune Adil Akhtar, medic oncolog și expert în îngrijiri paliative din Detroit. El adaugă că studiile sugerează că consumul de usturoi crud poate juca, de asemenea, un rol în reducerea riscului de a dezvolta cancer pulmonar, făcându-l astfel un aliment excelent pentru plămâni mai sănătoși.

Apă

„Pentru o sănătate optimă a plămânilor, asigurați-vă că beți multă apă, deoarece plămânii folosesc apă pentru a menține căile respiratorii curate și fără acumulare de mucoase inflamatorii”, explică dr. Fani Marvasti, directorul Sănătății Publice, Prevenire. & Promovarea sănătății la Universitatea din Arizona Colegiul de Medicină-Phoenix. „În practica mea, importanța consumului de lichide nu poate fi subliniată suficient în ceea ce privește menținerea sănătății plămânilor. Plămânii sunt 80% apă și chiar și deshidratarea ușoară poate avea un impact semnificativ asupra funcției pulmonare”, adaugă Amanda Maucere de la Lung Health Institute.

Carbohidrați complecși

Potrivit Asociației Americane de Plămân, persoanele care suferă de BPOC ar trebui să reducă carbohidrații din dietă și, în schimb, să crească conținutul de grăsimi sănătoase. „Carbohidrații produc cel mai mult dioxid de carbon ca parte a digestiei lor, în comparație cu grăsimile”, adaugă Marvasti. El recomandă să rămâneți la carbohidrații sănătoși care sunt „încărcați cu fibre antiinflamatorii”, cum ar fi pâinea integrală fulgii de ovăz și să evitați carbohidrații simpli din toate alimentele procesate sau produse de patiserie, pâinea albă și cele din băuturile dulci.

Grăsimi sănătoase

„Grăsimile au cea mai mică încărcătură de dioxid de carbon în timpul metabolismului”, spune Amanda A. Kostro Miller, care face parte din consiliul consultativ pentru Smart Healthy Living.

Astfel, ea explică că pentru cineva care are deja dificultăți de respirație, poate observa o respirație mai bună cu o dietă săracă în carbohidrați și bogată în grăsimi. „Pentru a obține mai multe grăsimi sănătoase, includeți o porție de nuci pe zi. Sunt cea mai bogată sursă vegetală de grăsimi omega-3, mâncați pește gras – somon, sardine, hamsii – de cel puțin două până la trei ori pe săptămână și presărați semințe de in măcinate pe cereale și salate”, sugerează Suzanne Dixon, un dietetician specialist înregistrat la Centrul pentru mezoteliom din Orlando, Florida.

Mere și roșii

Potrivit lui Akhtar, merele și roșiile pot ajuta la încetinirea declinului natural al funcțiilor pulmonare. Și studiile sugerează că aceste două alimente pot juca un rol în a ajuta la repararea plămânilor foștilor fumători, făcându-le două alimente remarcabile bune pentru plămâni și respirație. „Merele și roșiile conțin niveluri ridicate de antioxidanți, care pot fi importanți în protejarea plămânilor de efectele nocive ale poluanților atmosferici și ale fumului de țigară”, adaugă Akhtar.

Alimente bogate în vitamina D

Vitamina D poate stimula sistemul imunitar și poate reduce inflamația căilor respiratorii, explică Akhtar. Nivelurile scăzute de vitamina D sunt asociate cu creșterea astmului bronșic în copilărie și s-a demonstrat că suplimentele de vitamina D ajută la reducerea atacurilor de astm. Alte studii sugerează o posibilă corelație între nivelurile reduse de vitamina D și bolile pulmonare. Sursele dietetice de vitamina D includ laptele fortificat, ouăle, iaurtul și somonul. Asigurând mai multe din aceste alimente în dietă poate duce doar la plămâni mai sănătoși, pe termen lung.

Ceai verde

Aceasta este o alegere bună pentru sănătatea plămânilor, datorită nivelului ridicat de antioxidanți, inclusiv quercetina, „care acționează ca un antihistaminic natural și încetinește eliberarea de histamine, reduce inflamația și protejează plămânii de iritare”, explică celebrul nutriționist Serena Poon. Pe lângă faptul că hidratează, are și niveluri super ridicate de antioxidanți flavanol și epigalocatechin-3-galat (EGCG), mai spun specialiștii.

Alimente bogate în vitamina C

Cercetările sugerează că vitamina C din dietă poate proteja împotriva BPOC, chiar și la fumători. Și alte studii au sugerat că vitamina C ar putea avea un efect protector împotriva cancerului pulmonar. Poon sugerează să luați doza zilnică de vitamina C din alimente sănătoase pentru plămâni. Acestea sunt „produse de culoare portocalie, cum ar fi portocale, papaya, dovleci, morcov, mere și ardei gras roșu”.

Alimente bogate în proteine

Un aport suficient de proteine ​​este cheia pentru menținerea sănătății pulmonare, spune Dixon. Ea adaugă că majoritatea adulților tind să ia doar puțină proteine ​​la micul dejun (cereale, pâine prăjită, fulgi de ovăz, covrigi), puțin mai mult la prânz (sandviș cu curcan, salată de pui) și o doză mare de proteine ​​la cină (piept mare de pui, friptură, burgeri).

„Aceasta înseamnă că cea mai mare parte a aportului nostru de proteine ​​este ingerată mai târziu, în cursul zilei. Pentru a ajuta corpul să utilizeze mai bine proteinele, ar trebui să le distribuim uniform pe parcursul zilei”, explică ea. Dixon sugerează să optați pentru proteine ​​​​ample la fiecare masă și să selectați surse precum ouă, iaurt grecesc, un shake de proteine, proteine ​​sănătoase pe bază de plante, cum ar fi nucile și leguminoasele, și carnea slabă, care a fost legată de o reducere cu 10% a riscul de a dezvolta cancer pulmonar.

Legume cu frunze verzi

„Pentru a sprijini sănătatea generală a plămânilor și pentru a proteja plămânii de inflamație și infecții, legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul și varza kale, sunt puteri antiinflamatorii”, spune Maucere. Potrivit expertului, aceste alimente conțin clorofilă, care le conferă culoarea verde și ajută la susținerea fluxului sanguin către plămâni. „Conțin și carotenoizi precum luteina și zeaxantina, care acționează ca antioxidanți în organism, eliminând radicalii liberi care ar putea provoca leziuni pulmonare.” Pentru a le integra în dietă, expertul în sănătatea plămânilor sugerează să le combinați cu ouă.

Broccoli

Un studiu arată că broccoli și alte legume crucifere reduc riscul de a dezvolta cancer pulmonar la fumători. Ashley Wood, o asistentă medicală din Atlanta, adaugă că broccoli „are o substanță numită L-sulforafan, care activează genele antiinflamatorii”. Alte legume crucifere includ conopida, varza si varza de Bruxelles.

Ardei roșu

Ardeiul Cayenne, conform lui Marvasti, este bogat în capsaicina, care protejează mucoasele plămânilor. Wood adaugă că „ardeii cayenne au capsaicină care ajută la stimularea secrețiilor și protejează membranele mucoase din tractul respirator superior și inferior”. Adăugați o picătură din aceasta la mese, ca aliment sănătos pentru plămâni.

Ghimbir

Ghimbirul este decongestionant natural care ajută la curățarea căilor aeriene înfundate și la îmbunătățirea circulației sângelui în plămâni, spune Marvasti. El sugerează să încercați condimentul sub forma unui ceai cald de ghimbir liniștitor. De asemenea, puteți rade ghimbir proaspăt peste mâncăruri precum cartofii prăjiți.

Alimente de evitat

Dacă vă doriți să aveți plămânii sănătoși, ar trebui să stați departe de alimentele prăjite sau procesate. De asemenea, de grăsimile nesănătoase, cum ar fi cele găsite în carnea procesată sau uleiurile procesate, spune Marvasti. El adaugă că orice aliment care promovează inflamația poate fi dăunător pentru plămâni. „Pentru persoanele care sunt intolerante la lactoză sau sensibile, consumul excesiv de lactate sub formă de creme groase și brânzeturi poate crește producția de mucus și inflamația căilor respiratorii, ducând la o funcție pulmonară mai slabă și la atacuri suplimentare de astm sau BPOC.”

Pentru o sănătate pulmonară bună, Asociația Americană a Plămânilor sugerează evitarea alimentelor care conțin grăsimi trans, cum ar fi untul și untura, precum și menținerea nivelurilor scăzute de sodiu pentru a preveni edemul (umflarea) care ar putea duce la creșterea tensiunii arteriale.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *