Cum pot ajuta dronele plantațiile de vie și care sunt deocamdată limitele lor

dronele in viticultura cum pot ajuta dronele la ce folosesc dronele foto: lgsdroni.it

Utilizarea dronelor în viticultură începe să devină o practică tot mai răspândită în încercarea de a îmbunătăți producția viticolă și a reduce piederile și efectele poluării. Sunt deocamdată folosite de cultivatorii care au suprafețe extinse de monitorizat, dar potențialul lor este încă de explorat și la nivelul plantațiilor mai mici, scrie publicația italiană ilgiornaledelcibo.it.

Dar ce se poate face exact cu dronele deasuprea suprafețelor cultivate cu struguri? Survolează plantațiile și pot oferi viticultorilor informații detaliate în timp real despre cum se prezintă rândurile de vie, permițându-le să ia decizii rapide și eficace în folosul strugurilor, deci în final al vinului. Această practică inovativă are ca rol să strângă informații asupra situației viei, a terenului, a aerului și a condițiilor atmosferice, pentru a stabili operațiunile și tratamentele trebuie aplicate în funcție de necesitățile reale ale plantelor.

De exemplu, pot fi identificate astfel zonele din vie unde este nevoie de apă, pentru a putea iriga doar acolo unde e necesar, evitând risipa de apă. Din punct de vedere tehnic, aceste drone sunt dotate de instrumente care pot face acest tip de măsurători, oferind o imagine generală a plantației. Scanează toată suprafața unei vii în câteva minute, dar pot și să ofere o imagine detaliată asupra stării de sănătate a plantelor.

Pot aduna informații despre plante și teren

Grație fotocamerelor multispectrale, dronele reușesc să depășească spectrul vizibil al ochiului uman, capturând și imaginile din spectrul infraroșu. Aceste instrumente sunt compuse din mai mulți senzori, fiecare dintre ei înregistrând o lungime de undă cromatică diferită. Când plantele sunt sănătoase, absorb mai bine lungimea de undă din spectrul roșu și reflectă niveluri mari de lumină verde sau infraroșie.

Invers, când domină stressul, nu reușesc să absoarbă lumina roșie și reflectă niveluri mici din spectrul verde și infraroșu. Măsurând cantitatea de lumină reflectată pentru fiecare lungime de undă și raportul dintre ele se obțin indicații legate de starea planelor și problemele pe care le au.

Dronele dotate, în plus, de senzori termici reușesc să înregistreze și diferențele de temperatură dintre plante, care indică prezența patologiilor și dăunătorilor. Practic, din măsurătorile făcute de drone și analiza datelor adunate, pe pot monitoriza:

-condițiile generale ale viei

-prezența bolilor și dăunătorilor și a carențelor nutritive

-eventuale nevoi de irigare și de îngrășăminte

-parametrii climatici și efectul lor direct asupra rândurilor de vie

-nivelul de coacere a strugurilor, pentru a alege cu mare precizie momentul culesului

-starea terenurilor

-prezența eventualelor animale sălbatice și a persoanelor neautorizate

Dacă până în anii din urmă ideea de drone în viticultură părea ceva SF și greu de folosit, astăzi această tecnologie a ajuns la maturitate și a devenit mult mai accesibilă.

Pot acționa direct asupra viei

Dincolo de oferirea de informații, alte tipuri de drone pot opera direct în plantație, împrăștiind fertilizanți și pesticide cu extremă precizie, eliminând risipa și reducând poluarea datorată acestor substanțe și făcând astfel vinul un produs mai sustenabil. Mai mult, unele drone de ultimă generație dotate de brațe mecanice sunt în măsură să ajute la culesul strugurilor, fără ca aceștia să se deterioreze.

Dronele pot fi cu atât mai  utile în zone unde este greu de intrat pe rândurile de vii, în zone colinare sau de munte, în pantă, unde tractoarele pot avea dificultăți. Și tocmai zonele de munte sunt printre cele mai afectate de criza climatică.

Limitele care trebuie încă depășite

Înainte de toate, la capitolul limite se numără capacitatea lor redusă de a fi încărcate, ceea ce teoretic este un obstacol dacă se dorește a fi utilizate pentru tratamente fitosanitare. La ora actuală, dronele cele mai mari pot transporta maxim 50l odată, în condițiile în care pentru un tratament obișnuit este nevoie de 10-15 hectolitri de soluție la hectar.

Un alt factor care limitează folosirea intensivă a dronelor este autonomia limitată a bateriilor, dar se așteaptă ca în decurs de doar câțiva ani această problemă să fie rezolvată.

Ultima dar nu cea din urmă, costul acestor dispositive și formarea operatorilor care să le folosească.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *