Anotimpul rece aduce cu el și plăcerea de a ne bucura de băuturi calde. Iar dacă învățăm să replicăm formulele consolidate pe care le propun cafenelele, le putem savura chiar în fotoliul propriu, cu un pled pe genunchi, dacă nu avem chef de ieșit. Dintre toate, de departe cea mai tentantă băutură caldă a toamnei rămâne cea cu dovleac.
Iată mai jos cea mai simplă rețetă pentru un pumpkin spice latte cu cafea care reușește să imite aproape la perfecție preparatul pe care îl propune celebrul lanț Starbucks. Nu avem decât de trecut dovleacul curățat prin cuptorul cu microunde, pe care apoi îl transformăm în cremă, la care adăugăm partea lichidă.
Ingrediente pentru 4 porții de pumpkin spice latte
prepararea dovleacului:
200 g pulpă de dovleac fiartă la vapori sau coaptă în cuptor
2 linguri de zahăr
scorțișoară, cuișoare, ghimir și nucșoară măcinate, un amestec echilibrat, câte foarte puțin din fiecare
restul ingredientelor:
2 cafele espresso tari, sau la ibric, tare și decantată bine
500 ml lapte
4 linguri de zahăr sau miere
încă puțin din amestecul de condimente de mai sus, atenție la cantități, trebuie doar să se simtă, nu dă domine complet
frișcă pentru decorare
Procedeu
Se așează dovleacul tăiat bucățele în cuptorul cu microunde, până se înmoaie. În mod normal, e nevoie de cira 1-2 minute, în funcție de puterea cuptorului.
Acum se adaugă peste el zahărul și amestecul de condimente și se mixează bine cu un mixer vertical. Trebuie să avem o consistență cât mai fină și uniformă.
Se încălzește laptele și se adaugă peste el piureul de dovleac obținut și zahărul. Se adaugă încă puține condimente, dacă ținem să aibă o aromă mai intensă – cantitatea este strict după preferințele personale.
Se adaugă peste între amestecul și cafeau făcută la moment și caldă.
Se servește imediat, decorân cu frișcă și eventual încă puțin praf de scorțișoară.
Cantitățile de zahăr propuse sunt și ele orientative și oglinesc gustul preparatului Starbucks, dar pot fi reduse.