De ce ar trebui să începi să bei ceai matcha/ Această băutură verde, foarte populară în prezent, are importante beneficii pentru sănătate

matcha Sursa foto: Unsplash

Ce este ceaiul matcha?

„Aur verde”, „cea mai bună băutură” sau „nu pot trăi fără el” sunt doar câteva dintre comentariile pe care mii de oameni le fac despre ceaiul matcha. Este posibil să nu-l fi încercat încă – dar ar trebui probabil să o faci, afirmă ABC.

Ceaiul matcha este o pudră fin măcinată din frunze de ceai verde, cultivate și procesate special, consumată tradițional în estul Asiei. Plantele de ceai verde folosite pentru matcha sunt cultivate la umbră timp de trei-patru săptămâni înainte de recoltare, iar pețiolul și nervurile sunt eliminate în timpul procesării. Consumul de matcha este diferit de cel al altor ceaiuri, deoarece se suspendă în lichid, de obicei apă sau lapte, și se folosește întreaga frunză de ceai măcinată, nu doar infuzia.

Beneficiile ceaiului matcha

Matcha conține toți nutrienții din frunza de ceai și mai multă cafeină și antioxidanți decât ceaiul verde obișnuit. Studiile arată că ceaiul de matcha este plin de beneficii: ajută la protejarea ficatului, promovează sănătatea inimii și poate chiar să ajute la pierderea în greutate.

Cel mai mare beneficiu al ceaiului matcha este puterea sa antioxidantă, datorită utilizării întregii frunze, oferind de până la 10 ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde obișnuit. Unul dintre compușii antioxidanți principali sunt catechinele, care protejează organismul împotriva radicalilor liberi, prevenind îmbătrânirea prematură a celulelor și țesuturilor.

Matcha conține, de asemenea, l-teanină, un aminoacid care îmbunătățește concentrarea fără a afecta sistemul nervos, oferind o senzație de relaxare, utilă în perioadele de stres sau nervozitate. Cu toate acestea, este mai bine să eviți consumul după-amiaza târziu pentru a nu-ți perturba somnul.

Deși unii cred că matcha ajută la pierderea în greutate, acest lucru nu este complet adevărat. Studiile indică faptul că extractul de ceai verde poate crește consumul de energie, dar este diferit de a consuma matcha sub formă de infuzie.

Cum să prepari ceaiul matcha

Prepararea corectă a ceaiului matcha poate fi considerată o artă, deoarece necesită o tehnică specială pentru a potența toate beneficiile sale. Pașii includ alegerea unui matcha de calitate, utilizarea unor ustensile tradiționale de bambus și amestecarea energică a pudrei în apă pentru a crea o spumă fină.

Ceaiul matcha poate fi preparat atât cald, cât și rece, iar folosirea apei la o temperatură de aproximativ 80°C este esențială pentru a-i păstra aroma și proprietățile.

Utilizarea instrumentelor tradiționale de bambus, cum ar fi chasen (un fel de tel de bambus) și un bol de ceramică, asigură o preparare autentică, fidelă tradițiilor japoneze.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *