Uleiul de oregano, beneficii pentru sănătate/Are efect antibacterian, antifungic sau antioxidant, dar nu sunt studii suficiente în acest sens

Uleiul de oregano ar beneficii pentru sănătate Foto: Freepik

Când cumpărăm oregano, îl luăm de obicei ca un condiment, folosit în special la paste, pizza sau la feluri de mâncare cu specific italian. Însă oregano are o serie de beneficii pentru sănătate, motiv pentru care o să-l găsim în alte forme și vândut chiar în farmacii. Uleiul de oregano este cel mai adesea folosit în lumea medicinei funcționale în scopuri multiple, inclusiv ca agent antibacterian, notează Parade.

Ce este uleiul de oregano

Când vine vorba de oregano, Origanum vulgare este soiul cu care suntem familiarizați, deoarece este cel care se vinde în mod obișnuit în magazine. Fabricarea uleiului de oregano presupune un proces de extracție din frunze, al cărui alcătuire variază în funcție de specia exactă folosită. Deși uleiul de oregano conține mai mulți compuși, carvacrolul și timolul sunt cele mai menționate atunci când se discută despre pretinsele proprietăți medicinale ale plantei.

„Oregano conține compuși numiți fenoli, terpene, (dintre care carvacrol și timol sunt doi) și terpenoide care sunt bogate în antioxidanți și sunt cunoscute a fi utile pentru organism și pentru sănătatea generală”, explică Erin James, un nutriționist sportiv certificat.

Există două forme comune de ulei de oregano: ulei de oregano și ulei esențial de oregano, care este de obicei mai puțin concentrat (și uneori amestecat cu alt ulei, conform lui James). Diferența dintre cele două este importantă, deoarece uleiul de oregano poate fi administrat pe cale orală – sub formă de lichid sau pastilă – dar în formă de ulei esențial ar trebui să fie utilizat numai local.

Care sunt beneficiile uleiului de oregano

Deoarece profilul științific al uleiului de oregano poate varia în funcție de specia exactă utilizată, beneficiile în sine pot varia. În plus, cercetătorii subliniază că multe dintre beneficiile oregano sunt constatări preliminare și sunt necesare mai multe studii – la oameni, în special – pentru a confirma cercetările care au fost deja făcute, mai ales pe șoareci.

„Beneficiile de top pentru uleiul de oregano sunt antiinfecțioase, așa că, în esență, are proprietăți antifungice, antivirale, antimicrobiene și antioxidante”, explică Juli Keene, cunoscut profesional ca nutriționist în Los Angeles. „Acest lucru este în principal din studii in vitro și pe animale, dar există o mulțime de practicieni de medicină funcțională și nutriționiști clinici care recomandă ulei de oregano și suplimente de oregano”.

Biblioteca Națională de Medicină (NLM) observă că utilizările obișnuite pentru uleiul de oregano includ îngrijirea rănilor și ameliorarea durerii. Proprietățile cele mai cunoscute ale uleiului de oregano sunt:

Are efect antibiotic

Acest lucru se datorează carvacrolului, care s-a dovedit a fi un agent antibacterian. Un studiu a constatat în mod special că uleiul de oregano a avut succes în prevenirea creșterii bacteriilor stafilococi – sursa multor infecții – ca și antibioticele. Cu toate acestea, această cercetare a fost efectuată pe șoareci, iar eficacitatea încă trebuie confirmată pentru oameni.

Ajută la ameliorarea gastrointestinală

Un studiu, care a analizat terapii alternative pentru persoanele cu supra-creștere bacteriană a intestinului subțire (SIBO), afirmă că uleiul de oregano „ucide direct sau inhibă puternic creșterea microbilor intestinali”. În acest caz, uleiul de oregano a fost o componentă a terapiei pe bază de plante utilizate, iar eșantionul de pacienți care au folosit această terapie pe bază de plante a fost format din doar 37 de persoane, ceea ce este un număr foarte mic pentru un studiu.

Are efect antifungic

Un studiu a constatat că timolul, atunci când este combinat cu nistatina (un medicament antifungic obișnuit) are un efect antifungic asupra anumitor Candida, ceea ce înseamnă că poate ajuta la tratarea infecțiilor fungice – dar nistatina a fost chiar mai eficientă decât uleiul de oregano.

Infecțiile fungice testate în acest studiu au fost infecții orale; în cercetări suplimentare, uleiul de oregano s-a dovedit a fi uleiul esențial cel mai eficient în tratarea infecțiilor fungice și cu ciuperci, dar încă mult mai puțin eficient decât tratamentele obișnuite, cum ar fi nistatina.

Are efect antioxidant

Oregano are proprietăți antioxidante, despre care James observă că pot „proteja corpul de stresul oxidativ și de radicalii liberi”, care poate deteriora celulele. (Una dintre cele mai bune modalități de a obține antioxidanți este prin dietă, iar aplicarea locală a uleiurilor esențiale – doamne ferește să le ingerați – este puțin probabil să arate beneficii în acest sens. Doar mâncați puțin oregano în mâncare și vă va fi mai bine)

Ajută la scăderea colesterolului

James observă că uleiul de oregano poate ajuta la „scăderea nivelului de colesterol LDL, care este denumit tipul rău, contribuind în același timp la creșterea colesterolului bun (HDL)”, ceea ce a fost observat într-un studiu efectuat pe o perioadă de trei luni la pacienții cu ușoare niveluri crescute de colesterol. Este important de reținut, totuși, că acest studiu a fost foarte mic: au fost doar 32 de pacienți, așa că mai trebuie făcute cercetări pentru a determina dacă acesta este un beneficiu real pentru majoritatea utilizatorilor.

„Asigurați-vă că nu consumați ulei esențial de oregano, deoarece poate fi aplicat numai local, nu ingerat”, subliniază James. „Trebuie să începeți cu puțin, pentru a observa dacă nu cumva aveți o reacție alergică la el. Începeți cu o doză mică și vedeți cum reacționează corpul dumneavoastră. Unii pot avea o durere de stomac, în timp ce cei care au o alergie la plantele din familia Lamiaceae (menta) pot avea o reacție alergică”.

Efectele secundare ale uleiului de oregano

Potrivit NLM, uleiul de oregano este în general sigur, deși există unele măsuri de precauție și avertismente pentru persoanele care sunt însărcinate sau care alăptează, au tulburări de sângerare sau sunt pe cale să sufere o intervenție chirurgicală, au alergii și/sau au diabet.

Înainte de a face ceva cu ulei de oregano pentru orice afecțiune, discutați cu un medic autorizat pentru a vă asigura că nu veți exacerba problemele existente sau nu veți avea interacțiuni neplăcute cu medicamentele sau suplimentele pe care le luați deja.

James mai susține că se spune că uleiul de oregano „ucide paraziții, bacteriile și alte toxine și infecții fungice din organism”. În plus, s-a observat, de asemenea, că substanța numită carvacrol poate modifica genele implicate în inflamație care sunt direct legate de obezitatea la șoareci, dar studiul notează că dieta și exercițiile fizice sunt cea mai bună protecție și tratament împotriva obezității pentru început, așa că acest lucru nu va produce orice adevărate minuni. Dacă aveți disconfort sau simptome gastro-intestinale persistente, ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră sau cu un gastroenterolog pentru a vedea ce cauzează problema și să utilizați orice plan de tratament vă recomandă.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *