”Ziua porcului Adobo”, sărbătorită în Peru/Un plus de 130.000 de scroafe, în Uniunea Europeană/Presiuni politice legate de industria zootehnică – Dr. Abraham, Analiza Industriei Porcului, săptămâna 40

porc, carne de porc, Uniunea Europeana, Peru Sursa foto: Clausbonnerup | Dreamstime.com

Dragi cititori

vești bune din industria cărnii de porc: 

  • Guvernatorul statului Ohio a anunțat acordarea de subvenții în valoare de 14 milioane de dolari pentru 51 de întreprinderi din 33 de comitate, disponibile pentru îmbunătățirea și extinderea instalațiilor de sacrificare și prelucrare a cărnii din statul Ohio. Costurile eligibile includ utilaje noi și modernizate, precum și construcția sau extinderea instalațiilor de recepție, prelucrare și refrigerare. 
  • Consiliul local din Galesburg Illinois a anunțat încheierea unui acord cu Thrushwood Farms Quality Meats, filială a Western Smokehouse Partners. Se așteaptă ca acordul să creeze 150-180 de locuri de muncă și să aducă 50 de milioane de dolari în investiții în comunitate, prin extinderea operațiunilor într-o instalație care a fost neutilizată din 2004. • Guvernul peruvian, angajat față de creșterea economică a crescătorilor de porci din țară, a declarat prima duminică a lunii august a fiecărui an „Ziua porcului Adobo” (mâncare tradițională din carne de porc), o dată care va promova și va crește consumul de carne de porc în beneficiul dezvoltării crescătorilor de porci peruvieni. 
  • Recensămintele U.E. privind efectivele de animale efectuate în lunile mai și iunie în cele 13 țări ale UE vizate de raport au înregistrat 9,6 milioane de scroafe. Este vorba de aproximativ o creștere de 130 000 de scroafe, cu 1,4% mai multe decât în anul precedent. Numărul scroafelor a crescut din nou în cele mai mari trei țări producătoare de purcei din UE: în Spania și Danemarca, creșterea a fost de 1,7%, iar în Germania de 1,4%. În regiunea noastră, Polonia a înregistrat o creștere deosebit de puternică, cu 15,6%. Polonia are acum al șaselea cel mai mare număr de scroafe din UE, cu aproximativ 680 000. În ceea ce privește efectivele de porcine, s-au înregistrat creșteri în Germania (+1,1%), Danemarca (+2,3%), Ungaria (+7,2%), România (+0,5%), Irlanda (+1,1%) și Suedia (+5,4%). 
  • În Franța, cooperativa de producători Cooperl încearcă să încurajeze mai multe ferme să nu mai taie cozile purceilor prin introducerea unui sistem de stimulente financiare. Porcii livrați cu coada cârlionțată intactă vor primi o plată suplimentară de 4 cenți pe kg de greutate la sacrificare. Condiția prealabilă este ca fermierul să livreze cel puțin 10 % din porci cu coada netăiată și coada să aibă cel puțin 20 cm lungime. În prezent, există aproximativ 100 de fermieri în cadrul așa-numitului concept al cozii. În întreaga rețea, aproximativ 3 % dintre porci au o coadă creață intactă. 
  • Următoarea rundă de subvenții pentru investiții în Republica Cehă se deschide la 8 octombrie și va fi deschisă până la 29 octombrie și pentru a sprijini modernizarea exploatațiilor agricole. Pentru aceasta sunt alocate 3 miliarde CZK (77 milioane euro) și este posibil să se solicite sprijin pentru investiții în fermele de porci. În această rundă, fermierii pot solicita sprijin pentru achiziționarea de incineratoare, similar celei de-a treia runde, care este dedicată agriculturii de precizie. De asemenea, pentru prima dată există o intenție de a reconstrui halele de scroafe în legătură cu obligația preconizată de a introduce noile boxe pentru scroafe. 

Calendarul evenimentelor: 

     •„Agrofood West Africa” servește drept platformă centrală pentru afaceri și rețele în domeniile agriculturii, creșterii animalelor, tehnologiei alimentare, băuturilor și ambalajelor în Africa de Vest. Acesta are loc timp de 3 zile, de marți, 08.10.2024, până joi, 10.10.2024 în Parc des Expositions Abidjan.

    •„Olma Messen St. Gallen” este cel mai mare și mai popular târg public din Elveția. Sunt prezentate subiecte legate de agricultură și nutriție, inclusiv expoziții de animale și demonstrații cu animale. OLMA este organizat timp de 11 zile, de joi, 10.10.2024 până duminică, 20.10.2024, în St. Gallen. 

Cine va opri ploaia 

Veștile bune poartă și unele informații contradictorii. Deși noua rundă de subvenții a fost anunțată în Republica Cehă, încă nu este clar care sunt rezultatele finale ale primei runde de cereri. Doar 18 proiecte din categoria de creștere a porcilor au trecut de prima selecție, reprezentând doar 7,7% din finanțarea totală. Doar 10 cereri cu un volum total de puțin peste 200 de milioane CZK (5,1 milioane euro) au trecut de verificarea administrativă până în prezent. Alte opt cereri cu o solicitare de aproximativ 170 de milioane CZK (4,36 milioane euro) au fost depuse. 

În timp ce se înregistrează o ușoară creștere a numărului de scroafe în UE, statisticile publicate privind efectivele de animale pentru lunile mai și iunie din 13 țări care efectuează periodic anchete semestriale privind efectivele de animale numără 121,2 milioane de porci, ceea ce reprezintă o scădere de aproximativ 1,9 milioane de porci, sau 1,6%, în comparație cu ancheta din anul precedent. În anii anteriori, ratele de scădere au fost de 3,0% și, respectiv, 4,6%. Scăderi au fost înregistrate în șapte din cele 13 țări. În Spania, cea mai mare țară crescătoare de porci, s-a înregistrat o scădere de -3,7%, în Țările de Jos -3,7%, în Italia -3,6%, în Polonia -3,2%, în Franța -2,8%, în Austria -2,0% și în Belgia -0,8%. Numărul de scroafe a continuat să scadă în Franța (-3,5%) și în Țările de Jos (-3,4%). 

În UE ne confruntăm cu din ce în ce mai multe presiuni politice legate de industria zootehnică: reducerea sau eliminarea utilizării Zn, antibiotice, reglementări privind gunoiul de grajd etc. Între timp, Organizația Națiunilor Unite a respins o propunere de a impune reducerea utilizării antimicrobienelor în ferme, o decizie care este salutată ca o victorie de către producătorii de carne de porc și medicii veterinari din SUA. De asemenea, Comisia Europeană a propus prelungirea cu un an a perioadei de tranziție pentru punerea în aplicare a Regulamentului UE împotriva defrișărilor (EUDR). Comisia a justificat întârzierea prin citarea „feedback-ului” din partea partenerilor internaționali cu privire la gradul lor de  pregătire pentru punere în aplicare. Comisia a menționat, de asemenea, că părțile interesate din UE se află la diferite niveluri de pregătire, unele fiind bine pregătite, iar altele exprimându-și îngrijorarea cu privire la respectarea termenelor inițiale. Această amânare are două consecințe majore. În primul rând, vom continua să ne confruntăm cu concurența cu țările (sud-americane) cu costuri de producție scăzute legate de soia, de exemplu. În al doilea rând: în ultimele săptămâni ne-am confruntat cu inundații distructive într-o mare parte a Europei. Fără păduri, cine va opri ploaia?

8 octombrie 2024, Dr. Abraham

Vezi prețurile europene la porci și purcei, C= carcasă; V= viu, în articolul postat pe site-ul cooperativei de crescători de suine din Ungaria, Alföldi Sertés.

Tiberiu Abraham este director de vânzări la Alföldi Sertés.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *