Util(aj) în ferma ta: Foarfeca electrică / Extrem de utilă pentru recoltarea fructelor și a boabelor de cătină

foarfeca electrica

În activitatea de recoltare a anumitor tipuri de fructe (precum cătina) sau pus și simplu pentru toaletarea anuală a pomilor fructiferi, o foarfecă electrică este mai avantajoasă decât una clasică, nu doar pentru agricultorii profesioniști, ci și pentru cei care cultivă suprafețe reduse, în interiorul curților proprii.

Foarfeca de tăiat electrică taie ramurile mai rapid și mai precis, prin acționarea mecanice asigurată de prezența unei baterii cu litiu. La nivelul mânerului este poziționat declanșatorul care activează sau blochează tăișurile foarfecilor, arată Cutia cu Recenzii. Cele mai sofisticate modele permit modificarea gradului de deschidere a celor două foarfeci pentru a ajusta lățimea tăierii în funcție de grosimea ramurilor care trebuie prelucrate.

De altfel, acest tip de foarfecă este ideal pentru ramurile cu un diametru mare. Modelele cele mai performante pot tăia fără niciun efort crengi cu diametrul de până la 50 mm.

Care sunt avantajele foarfecii electrice față de modelele clasice

  • Efortul fizic este redus, activitatea poate fi realizată într-un timp mai scurt, productivitatea, în consecință, crește, aspect important în cazul activității profesioniștilor.
  • Unealta are capacitatea de a realiza tăieturi fără bavuri cu o precizie mai mare.
  • Mâna obosește mult mai puțin în timpul derulării activității, astfel că, pe termen lung, previne apariția bolilor profesionale, în special a sindromului de tunel carpian, specifică pentru tăietorii profesioniști. Este o boală care se manifestă printr-o durere și amorțeală la nivelul mâinii și al încheieturii mâinii, cauzate de presiunea repetată exercitată asupra foarfecii de grădinărit tradiționale. Declanșatorul de la foarfeca electrică rezolvă această problemă.
  • Cu foarfeca de grădină electrică se pot tăia cu ușurință mult mai multe tipuri de materiale, chiar și unele deosebit de dure. Cum arătam, este ideală pentru ramuri de dimensiuni și grosimi mari.

Cum alegi cea mai bună foarfecă electrică în conformitate cu nevoile tale

În funcție de activitatea în care o folosești poți alege una mai simplă pentru grădinărit ca hobby sau una mai performantă dacă ești un tăietor profesionist.

În funcție de tipul de baterie poate fi una încorporată în foarfecă (modele mai simple) sau o baterie de rucsac (cele profesionale, utilizate în podgorii sau livezi mari). Bateria trebuie să aibă o autonomie suficientă  și putere pentru a tăia chiar și cei mai rezistenți arbori.

În funcție de greutate variază de la 700 de gr la 4 kilograme. Nu întotdeauna cele care cântăresc mai mult sunt și cele mai performante. În plus greutatea excesivă crește și oboseala fizică a utilizatorului.

În funcție de grosimea ramurilor care trebuie tăiate, în general pentru ramurile care nu depășesc 3,5 cm, este suficientă o foarfecă de hobby sau una semi-profesională. Dacă însă vorbim de crengi cu grosimea de 4-5 cm este necesară o foarfecă de grădină profesională. În același timp trebuie avută în vedere și deschiderea lamei, pentru a putea tăia fără efort tipul de ramură dorit.

Foarfeca electrică este aproape obligatorie în zilele noastre pentru plantațiile mari de pomi fructiferi sau viță de vie, iar producătorii de cătină susțin că, fără aceasta, recoltarea ar fi un coșmar.

Sursa foto: Makita

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *