Rețetele Juanitei: Saganaki cu creveți și brânză telemea. Am gătit cu dor de Grecia și de vară

saganaki Foto: G4Food

Saganaki este dintre preparatele pe care le ceri în prima zi când ai ajuns în Grecia: salată grecească, saganaki, chifteluțe de dovlecei și tzatziki. Pentru mine asta e în primul rând pofta de mâncare grecească. Gyros și restul sunt bune, dar pot trăi fără ele. Ah, și papoutsaki, vinetele umplute, care se topesc în gură.

Saganaki, în sensul lui cel mai clasic este un fel de mâncare cu brânză prăjită. Dar termenul s-a extins și pentru mâncărurile cu sos și pui sau creveți, peste care sfărâmi brânză și le bagi la cuptor.

Ingrediente

Creveți proaspeți sau decongelați, preferabil decorticați cam 300-400 de grame

Brânză feta (eu am pus telemea de oaie) minim 200 de grame

3-4 ardei roșii

2-3 roșii

1 ceapă

4-5 căței de usturoi

50 de ml de ulei de măsline extravirgin

Sare, piper, oregano și busuioc.

Preparare

saganaki
Foto: G4Food

Am copt ardeii și roșiile. Le-am curățat de coji și semințe și le-am pus în blender. Ceapa și usturoiul le-am curățat, tocat mărunt. Am încins uleiul și am călit 10 minute ceapa, în ultimele 2 am pus și usturoiul. Și am turnat totul în blender. Am făcut un sos pe care l-am asezonat cu sare, piper, oregano. Dacă vă place picant, puteți pune și puțin ardei iute sau chilli. Poți folosi în loc de sosul de mai sus, un borcan de sos de ardei pregătit pentru iarnă.

saganaki
Foto: G4Food

Am pus sosul într-o tigaie mare pentru cuptor, am așezat creveții înăuntru, i-am dat cu sare și piper și am sfărâmat deasupra brânză. Cu cât e mai multă brânză cu atât crusta gratinată va fi mai bună.

Am introdus tava în cuptor la 200 de gr căldură sus-jos pentru 20 de minute. Vă uitați să fie brânza topită bine!

saganaki
Foto: G4Food

Tocați câteva frunze de busuioc proaspăt deasupra și … să aveți și o pâinică proaspătă lângă, dacă se poate pita (lipia) grecească. Ca să nu rămână bunătate de sos nemâncat.

Poftă bună!

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *