Carcere înseamnă închisoare în italiană – există și în lexicul românesc un cuvânt împrumutat, carceră. Dar nimeni nu știe exact de ce numele acestei rețete – paste alla carcerata – este asociat cu idea de închisoare. O fi fost vreodată, pe undeva, vedeta gastronomică a vreunui astfel de loc și s-a răspândit pentru că e foarte rapid de facut, din ingrediente la îndemână și foarte gustoasă.
Nu este dintre cele mai dietetice rețete de paste, dar e ideală când ți-e foarte foame și vrei ceva rapid și bun, după o săptămână peste care, în sfârșit, putem să tragem linie. Pe când pastele se termină de fiert, sosul e deja gata.
Ingrediente pentru 4 porții
350 g paste scurte, tip rigattoni, fusilli, penne etc
2-3 cârnați proaspeți de porc, curățați de înveliș, circa 200-250 g
1-2 cepe medii
250 sos de roșii tip passata, mai gros
200 g smântână dulce
200 g brandy sau vokca, în lipsă
ulei, sare, piper
pătrunjel
parmezan ras
Procedeu
Se fierb pastele în apă cu sare, iar în paralel preparăm sosul.
Într-o tigaie antiaderentă cu puțin ulei se rumenesc ușor la foc mediu bucățelele de cârnați desfăcute de înveliș. Împreună cu ceapa tăiată mărunt. După circa 2-3 minute, se stinge cu brandy, se lasă să se evapore rapid alcoolul.
Dăm flacăra mai mică și adăugăm sucul de roșii. Se lasă circa 5 minute să se amalgameze aromele.
Stingem flacăra și adăugăm peste sosul creat smâtâna și o mână de parmezan ras.
Se completează cu pătrunjel tăiat mărunt, piper și, după preferințe, și ardei iute sau paprika.
Când pastele sunt al dente, se scurg și se adaugă peste sos.
Amalgamăm ușor și e gata, se servesc adăugând un strop de parmezan deasupra, dar se poate încerca și cu orice alt tip de brânzeturi uscate sau semi.
Aceste paste alla carcerata servesc imediat, cât se poate de calde. Cu un pahar de vin roșu dar merg foarte bine și cu bere.