Prânzul de duminică: Pui parmentier – caserolă la cuptor din carne de pui între două straturi de piure de cartofi cu brânzeturi

Mihaela Găneț 29 septembrie 0 comentarii 14876 vizualizări
reteta de caserola, pranzul de duminica, caserola de pui cu cartofi, cartofi la cuptor in stil frantuzesc, cartofi cu pui la cuptor, mancare la pachet, caserola cu pui si cartofi foto: freepik.com

Este o rețetă de tip caserolă / fel unic, intrată în gastronomia internațională care combină rețeta franceză de cartofi alla parmentier (sub formă de piure, nu de supă-cremă) cu ideea de shepperd pie englezească.

Practic, rețeta de pui parmentier nu este altceva decât carne de pui gătită cu ceapă, așezată într-o tavă, peste care se adaugă compoziția din cartofi. Dacă nu vrem să-i spunem caserolă, o putem numi tartă din pui și cartofi, dar fără aluat.

Ingrediente

400 g piept de pui/ de curcan

1-2 cepe sau 1 praz

1 kg cartofi

200 g lapte, în funcție de cât absorb cartofii

100-150 g cașcaval ras sau alt tip de brânză

50 g unt

ulei

sare, piper, nucșoară

Procedeu

Se pregătesc întâi cartofii:

Se fierb cartofii în coajă, se răcoresc, se decojesc.

Se adaugă peste cartofi laptele și untul, sare, piper, nucșoară, se pot amesteca fie cu mixerul, fie manual – putem da și pe răzătoare cartofii fierți și răciți. Trebuie să iasă o compoziție de o consistentă similară piureului. De reținut că un praf de nucșoară schimbă mereu aroma compozițiilor cu cartofi, este practic obligatorie.

Se curăță ceapa, se taie fin, se călește cu ulei câteva minute la foc mediu. Peste ceapă se adaugă carnea de pui tăiată cuburi mici sau fâșii înguste și mai lungi. Se călesc împreună alte câteva minute. Se poate refolosi și carne de pui rămasă de la alte feluri.

Într-un vas termorezistent de ceramică sau de sticlă uns sau cu ulei sau cu un compunem caserola: tapetăm întâi cu puțin pesmet, apoi așezăm uniform jumătate din compoziția de cartofi; adăugăm  carnea de pui, după care completăm cu cealaltă jumătate de compoziție cu cartofi.

Se presară deasupra cașcaval ras (sau alte brânzeturi, după preferință), eventual și puțin pesmet.

Se coace în cuptorul deja încălzit circa 10-15 minute la 200°C, până când începe să se rumenească deasupra.

Caserola de pui parmentier se servește caldă, ideală la masa de duminică – are nevoie de ceva mai mult timp în total și pune de acord pe toată lumea.

Dacă mai ajunge până luni, se poate lua și la pachet.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *