Cea mai veche brânză din lume are 3.600 de ani și a fost descoperită pe capul şi gâtul unor mumii din China/ De ce a fost pusă peste mumii este încă o enigmă

branza, mumii Sursa foto: Pexels

Misterioasa substanţă albă ce a fost găsită presărată pe capul şi gâtul unor mumii din China de peste 3.600 de ani, este cea mai veche brânză din lume, conform unui material publicat joi de Live Science, transmite Agerpres.

Arheologii au descoperit substanţa enigmatică presărată pe mai multe mumii din Cimitirul Xiaohe, din Bazinul Tarim (nord-vestul Chinei), în urmă cu aproximativ două decenii. Teste ADN recente au dezvăluit că această substanţă este brânză de kefir, o brânză moale probiotică, obţinută dintr-un amestec de lapte de vacă şi de capră în urmă cu mii de ani, conform unui studiu publicat miercuri 25 septembrie, în Jurnalul Cell. Această brânză conţinea câteva specii de bacterii şi de fungi, printre care Lactobacillus kefiranofaciens şi Pichia kudriavzevii, care se găsesc şi în kefirul din prezent.

„Aceasta este cea mai veche mostră de brânză descoperită vreodată”, a declarat coordonatorul acestui studiu, Qiaomei Fu, paleontolog la Institutul de Paleontologie a Vertebratelor şi de Paleoantropologie din cadrul Academiei de Ştiinţe Chineze de la Beijing. “Alimentele precum brânza sunt extrem de greu de conservat de-a lungul miilor de ani, ceea ce a făcut ca această descoperire să reprezintă o oportunitate rară” pentru paleoantropologi.

„Studierea în detaliu a acestei brânze străvechi ne poate ajuta să înţelegem mai bine dieta şi cultura strămoşilor noştri” a adăugat el. Cercetătorii au determinat că particulele de L. kefiranofaciens găsite sunt înrudite îndeaproape cu cele din Tibet. Prin secvenţierea genelor bacteriene, cercetătorii pot „urmări modul în care bacteriile probiotice au evoluat în ultimii 3.600 de ani”, conform studiului.

„Observaţiile noastre sugerează că în regiunea Xinjiang a Chinei s-a menţinut cultura kefirului încă din Epoca Bronzului. Putem de asemenea observa modul în care bacteriile au evoluat în ultimii 3.000 de ani. Mai mult decât atât, prin analiza produselor lactate, obţinem o imagine mai clară a modului de viaţă al oamenilor din vechime şi a interacţiunii lor cu lumea înconjurătoare”, a mai susţinut Qiaomei Fu.

Singura enigmă care rămâne este de ce aceste mumii au fost presărate cu brânză.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *