Poveștile gastronomice ale Greciei insulare: La taverna Tsitsanis sunt oferite brânzeturi și legume din ferma proprie/Printre clienți s-a numărat și actrița Monica Bellucci

Grecia, Paros, taverna foto: Ekathimerini/@Alexandros Avramidis

Tsitsanis este o tavernă înființată cu peste o jumătate de secol în urmă, în localitatea Prodromos, din insula Paros, una din cele mai vizitate de turiști, parte a arhipelagului grecesc Ciclade. Afacerea aparține familiei Roussos, acum fiind activă a treia generație de proprietari, implicați activ în bucătăria tavernei. Mâncarea este simplă, îndestulătoare și delicioasă, fiind apreciată chiar și de actrița Monica Bellucci, notează publicația Ekathimerini.

Prodromos este unul din satele pitorești ale insulei Paros, una din acele fantasme cicladice în alb și albastru care ne apar în timpul iernii, așteptând cu nerăbdare momentul în care putem coborî din nou de pe feribot și să ne pierdem pe străzile sale înguste, proaspăt văruite.

Taverna condusă de familia Roussos este situată la marginea satului, în vecinătatea unei parcări. Funcționează de mai bine de o jumătate de secol, din 1969, când Yiannis Roussos a deschis-o inițial ca o tavernă – magazin. Astăzi, este unul din cele mai vechi restaurante de pe insulă. 

De-a lungul anilor, au fost făcute foarte puține schimbări. Afacerea a fost transmisă din generație în generație, Yiannis Roussos fiind succedat de fiul său, Vlassis, iar mai târziu de nepotul său, numit și el Yiannis, care a preluat rolul de manager. Maria Tzanakopoulou Roussou a învățat gătitul de la Vasiliki Roussou, soția fondatorului.

Copiii și nepoții lui Yiannis au moștenit nu doar taverna, ci și o fermă și livezi în Lefkes și Molos. Din aceste proprietăți, preiau aproape toate ingredientele pentru mâncarea pe care o servesc, cu excepția perioadei turistice de vârf din iulie și august. Chiar și brânzeturile le prepară singuri, dintr-un amestec de lapte de vacă și capră, producând atât xinomizithra tradițională, cât și kefalotyri parian, două delicii gastronomice pe care le oferă ca aperitiv, alături de suma rece (un distilat tradițional făcut din tescovină).

Din exterior, locul arată ca un kafenio tipic, dar în interior este o mică tavernă tradițională (deși cu un tonomat), iar în spate, există o curte răcoroasă cu o pergolă. Reporterul Gastronomos susține că a fost așezat la aceeași masă unde a stat și actrița Monica Bellucci, cu doi sau trei ani în urmă. În ceea ce privește meniul, uneori au carne de porumbel, pe care o prepară fie în tocăniță cu roșii, fie la grătar. Vara, servesc fasole verde fragedă cu un dressing bun de lămâie și ulei și o salată grecească cu roșii bine coapte și brânză xinomizithra.

Au aproape întotdeauna porții de năut local fraged și savuros ca o carne gătit lent într-un cuptor cu lemne. În sezon, oferă tocană de anghinare și bob, iar de asemenea au feluri clasice pentru o tavernă, cum ar fi chiftelele și chifteluțele de dovlecei. În funcție de zi, ar putea pregăti iepure sau cocoș în sos de roșii, servit cu cartofi prăjiți sau paste cu mult kefalotyri ras.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *