Rețetele Juanitei. Orez chinezesc cu carne. Varianta ”fried” și cea dietetică

orez chinezesc Foto: G4Food

V-am spus deja că familia mea e fan mâncare asiatică, așa că săptămânal se gătește ceva cu arome de Orient. Una dintre cele mai simple variante, care merge și ca fel principal, dar și ca o garnitură sau la pachet este orezul chinezesc cu carne.

Carnea din orez poate fi pui, rață, vită, porc sau chiar șuncă ori bacon. Cărniță să fie.

În principiu, orezul chinezesc, așa-numitul ”fried rice”, este, așa cum îi spune și numele, orez prăjit. Esența bucătăriei chineze este gătitul în ulei. Totul se prăjește în wok. Orezul însă poate fi gătit foarte bine și mai natur, iar în continuare vom vedea cum.

Ingrediente pentru orez chinezesc cu carne

300 de gr de orez basmati

Câteva felii de șuncă/bacon sau resturi de carne de la friptură

1 ou

1 ceapă mică

O jumătate de ardei gras

1 morcov

1 mână de mazăre

Frunzele de la o ceapă verde sau puțin chives

Ulei de măsline

2 căței de usturoi

1 bucățică de ghimbir

Câteva linguri de sos de soia.

orez chinezesc
Foto: G4Food

 

Preparare

Orezul se pune la fiert, vezi aici cum.

Între timp se întind feliile de bacon între două foi de hârtie de copt și se bagă un minut – un minut jumătate la microunde. Să fie crispy. Sigilați bine marginile hârtiei să nu curgă grăsimea topită în cuptor. Dacă folosim șuncă, o tăiem mărunt și o tragem la tigaie cu foarte puțin ulei. La fel procedăm dacă avem resturi de carne.

Scoatem carnea și spargem un ou în tigaie (2 dacă sunt micuțe). Facem o papară, amestecând cu lingura până când oul este închegat. Nu-l lăsăm să se prăjească complet sau să se usuce. Îl scoatem din tigaie și îl tocăm mărunt.

Tăiem mărunt ceapa, morcovul, ardeiul sau ce legume dorim să punem. Le călim în 1-2 linguri de ulei. Dacă avem și ulei de susan punem 1 lingură de măsline și 1 lingură de susan. Nu lăsăm mult, vrem să rămână crispy. Câteva minute. Adăugăm și usturoiul pisat, ghimbirul tăiat foarte mărunt pentru un minut. Eu am pus și o mână de mazăre din conservă. Dacă e proaspătă sau congelată, o călim împreună cu restul legumelor.

Odată orezul fiert le vom combina pe toate. Precum vedeți nu am pus sare, pentru că la final vom adăuga sos de soia, care e super sărat. Dacă vrem să prăjim și orezul, acum este momentul să îl adăugăm în tigaie cu încă o lingură, două de ulei. Dar să știți că e foarte bun și neprăjit. Se amestecă împreună cu legumele, oul, carnea și la final se pune sos de soia și piper proaspăt măcinat. Dacă vă place, și puțină coajă măcinată de lime.

orez chinezesc
Foto: G4Food

Se decorează cu ceapă verde/chives, tocate mărunt.

Poftă bună!

Pentru mai multe rețete asiatice citește și Rețete asiatice ușor de preparat: Wok cu curcan, legume și paste soba.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *