Ora cea mai bună pentru a lua micul dejun, pentru o inimă sănătoasă/Recomandările unui cardiolog

Cea mai bună oră pentru micul dejun Foto: Dreamstime

Știm cu toții că dieta poate contribui la îmbunătățirea sănătății inimii. Cu toate acestea, s-ar putea să nu fie vorba doar de ceea ce mâncăm, ci și de momentul în care mâncăm. Persoanele care sunt îngrijorate pentru sănătatea inimii ar trebui să știe că ora la care iau micul dejun este foarte importantă. Un cardiolog explică pentur Parade despre ce este vorba.

„Pentru pierderea în greutate, cel mai bine este să încercați să nu mâncați seara târziu”, spune Dr. Mary Branch. „Postul intermitent poate ajuta la acest lucru”, mai spune ea, menționând că ora la care ar trebui să luăm ultima masă din zi să fie 17.00 sau 18.00.

Într-adevăr, un studiu din 2022 a indicat că orele târzii de cină ar putea duce la creșterea în greutate și știm că obezitatea și excesul de greutate pot crește riscul unor boli de inimă. Dr Branch a vorbit despre asta, dar și despre ora la care ar trebui să luăm micul dejun.

Ora la care ia micul dejun un cardiolog

Dr. Branch spune că ia micul dejun în fiecare zi la 7:45 a.m., chiar înainte de a începe activitatea zilnică. „Mă ajută să-mi inițiez ritmul circadian al zilei”, spune dr. Branch. O masă înainte de a începe munca poate ajuta la eficiență și productivitate. Creierul are nevoie de energie pentru a funcționa bine.”

Ora de mic dejun aleasă de dr. Branch este, de asemenea, chiar înainte de o limită importantă. Un studiu publicat în 2023 și realizat pe mai mult de 103.000 de adulți a descoperit că persoanele care luau micul dejun înainte de ora 8 a.m. și se opreau din mâncat înainte de ora 9 p.m. aveau un risc mai mic de boli de inimă.

Cum era firesc, a părut întrebarea daca există și „mâncatul prea devreme”. „Nu chiar. Mâncatul prea devreme nu este o problemă”, spune dr. Branch. „Totul depinde de rutina dumneavoastră. Dacă lucrați la ora 6 a.m., să mâncați devreme este în regulă”, mai spune ea.

Ea mai recomandă să încercăm să păstrăm consecvența dacă este posibil, adică să mâncăm la aceeași oră în fie are dimineață. Conform unui studiu din 2022, o variație mai mică a orelor de mic dejun este direct legată de pierderea în greutate.

Dar cel mai important lucru este că luați micul dejun. O meta-analiză din 2020 a studiilor care au inclus mai mult de 200.000 de persoane a constatat că omiterea micului dejun crește riscul de boli de inimă și de deces din toate cauzele. Așadar, servirea zilnică a micului dejun ne poate ajuta să reducem aceste riscuri și să ne menținem inima sănătoasă.

Cum să luăm un mic dejun mai bun

Dr. Branch adoră fulgii de ovăz cu ceva proteine la micul dejun. Este rapid, ușor și delicios. Dar nu este singurul mic dejun sănătos pentru inimă. „Un mic dejun cu proteine și mai puține grăsimi este ideal”, spune Dr. Brnach. Unele dintre celelalte idei preferate ale ei includ albușuri de ou amestecate, bacon de curcan, pâine integrală sau o brioșă englezească cu avocado. Încercați să reduceți zahărul”, recomandă dr. Branch. „Limitați untul și evitați alcoolul”, mai spune ea.

Problema cu zaharurile este că acestea nu sunt tocmai bune pentru inima ta. Acestea se găsesc adesea în alimente de bază pentru micul dejun, cum ar fi gemul și siropurile. Cercetările publicate în 2023 au descoperit că dietele bogate în zahăr cresc riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral.

De asemenea, tot mai multe date, inclusiv dintr-un studiu Cardiology 2022, indică faptul că orice nivel de consum de alcool poate crește riscul de boli de inimă.

Alegeți alimente bogate în nutrienți și în restul zilei

Nu este vorba doar despre micul dejun. „La prânz, voi mânca ceva de genul salată cu cinci boabe sau somon”, spune ea, recomandând să consumăm alimente cât mai nutritive pe parcursul restului zilei.

Gustarea ei de după-amiază ar putea consta în ton și quinoa, un măr sau o bucată mică de brânză.

„Merele sunt grozave. Fibrele ajută la digestie”, sugerează dr. Branch. Cina constă adesea din legume și somon. Totuși, chiar și un cardiolog iese uneori din tipare.

„Uneori, comand o salată calorică, spaghete, brânză la grătar sau pâine prăjită… Îmi permit unele derapaje, atât timp cât nu este un obicei”, mai spune ea.

Exercițiile fizice sunt importante

Probabil că acest lucru nu este o surpriză prea mare, dar exercițiile fizice sunt esențiale pentru o inimă sănătoasă.

„Exemplele includ alergarea, ridicarea de greutăți, ideal de cel puțin trei ori pe săptămână”, spune dr. Branch. American Heart Association (AHA) recomandă efectuarea a cel puțin 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată sau 75 de minute de activitate fizică de intensitate viguroasă săptămânal.

Potrivit AHA, alte modificări ale stilului de viață care pot ajuta la reducerea riscului de boli de inimă, includ menținerea unei greutăți sănătoase, somnul suficient, reducerea stresului.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *