Cel mai mare producător de zahăr din Republica Moldova constată că 60% din recoltă este compromisă

zahar Moldova Foto: Pexels

Cel mai mare producător de zahăr din Republica Moldova, compania Südzucker Moldova, constată, odată cu începerea campaniei de recoltare, că mai bine de 60% din recolta de sfeclă de zahăr este compromisă din cauza secetei, potrivit Rador Radio România.

Compania a cultivat sfeclă de zahăr pe o suprafață de peste opt mii de hectare și conta pe o producție de 42 de tone la hectar. Din cauza secetei severe din anul acesta, compania prognozează că va fi recoltată doar o treime din cantitățile planificate. „Impactul secetei ne-a pus într-o situație dificilă. Constatăm că acest deficit de producție va afecta industria zahărului din Moldova și va pune presiune suplimentară pe întreaga ramură agricolă. Discutăm cu partenerii noștri pentru a găsi soluții care să atenueze efectele acestei crize. Încercăm să identificăm măsuri care să sprijine și să protejeze fermierii, asigurându-ne că sunt susținuți”, a declarat Valeri Nicușor, administrator Agro-SZM, compania fiică a Südzucker Moldova.

Directorul Departamentului Materie Primă din cadrul Südzucker, Anatolie Gorodenco, spune că situația este dramatică pentru toți cei care cultivă sfeclă de zahăr. „Anul acesta, s-au investit între 35 de mii și 40 de mii de lei per hectar. Fermierii care vor recolta în jur de 16 tone pe hectar vor înregistra pierderi de 25-30 de mii lei la hectar. Suntem angajați într-un dialog constructiv și continuu cu autoritățile pentru a explora măsuri de subvenționare a sectorului sfeclei de zahăr. Pentru a asigura o dezvoltare sustenabilă a agriculturii, este crucială implementarea unui sistem de irigare modern și eficient. În absența unei astfel de infrastructuri, sectorul agricol va continua să se confrunte cu provocări severe”, afirmă reprezentatul întreprinderii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *