Studiu: Doar 2 lingurițe pe zi din acest aliment pot ține departe demența și declinul cognitiv / OMS: Până în 2050 numărul cazurilor de demență se va tripla la nivel mondial

un medic vorbește cu un bărbat care sufera de dementa Sursa foto: Pexels

Consumul susținut de nuci și alune (sau unt realizat din acestea) pe termen lung ar putea fi cheia unei mai bune sănătăți cognitive la persoanele în vârstă, conform unei cercetări realizate de Universitatea din Australia de Sud (UniSA).

În cadrul unui studiu efectuat pe 4.822 de adulți chinezi cu vârsta de peste 55 de ani, cercetătorii au constatat că un consum de mai mult de 10 grame de nuci sau alune pe zi a fost asociat cu o mai bună funcționare mentală, inclusiv cu îmbunătățirea gândirii, raționamentului și memoriei.

În categoria nuci și alune sunt incluse, printre altele:

  • Migdale
  • Nuci
  • Fistic
  • Caju
  • Alune de pământ
  • Alune de pădure
  • Nuci Pecan
  • Nuci braziliene
  • Nuci de Macadamia

Cercetătorul principal, Dr. Ming Li de la UniSA, afirmă că studiul este primul care raportează o asociere între cogniție și consumul de nuci la adulții în vârstă, oferind informații importante cu privire la creșterea problemelor de sănătate mintală (inclusiv demența) cu care se confruntă o populație îmbătrânită.

„Îmbătrânirea populației este una dintre cele mai substanțiale provocări ale secolului XXI. Nu numai că oamenii trăiesc mai mult, dar, pe măsură ce îmbătrânesc, au nevoie de sprijin suplimentar pentru sănătate, ceea ce pune o presiune fără precedent asupra serviciilor de îngrijire a persoanelor în vârstă și de sănătate”, spune Dr. Li.

Untul de alune, benefic pentru sănătate dacă este consumat în cantități optime. (Sursa foto: Pexels)

În China, aceasta este o problemă masivă, deoarece populația îmbătrânește mult mai rapid decât aproape orice altă țară din lume.

Citește și Neurolog de la Stanford: Cel mai simplu mod de a pierde în greutate este să renunți la numărarea caloriilor / Concentrează-te pe consumul de proteine de înaltă calitate, în schimb

„Asistența medicală îmbunătățită și preventivă – inclusiv modificările dietetice – poate contribui la abordarea provocărilor pe care le prezintă îmbătrânirea populației. Consumând mai mult de 10 grame (sau două lingurițe) de nuci pe zi, persoanele în vârstă și-ar putea îmbunătăți funcția cognitivă cu până la 60% – comparativ cu cei care nu consumă nuci – împiedicând în mod eficient ceea ce în mod normal ar fi experimentat ca un declin cognitiv natural de doi ani.”

Studiul UniSA a analizat 15 ani de date din China Health Nutrition Survey, constatând că 17% dintre participanți consumau în mod regulat nuci (în special alune). Dr. Li spune că alunele au efecte antiinflamatorii și antioxidante specifice, care pot atenua și reduce declinul cognitiv.

„Se știe că alunele sunt bogate în grăsimi sănătoase, proteine și fibre, cu proprietăți nutriționale care pot reduce colesterolul și îmbunătăți sănătatea cognitivă”, a explicat el.

„Deși nu există un tratament pentru declinul cognitiv legat de vârstă și pentru bolile neurodegenerative, variațiile în ceea ce mănâncă oamenii aduc îmbunătățiri pentru persoanele în vârstă.”

Organizația Mondială a Sănătății estima, în 2019, că, la nivel global, numărul persoanelor care trăiau cu demență era de 47 de milioane. Până în 2030, se preconizează că acest număr va crește la 75 de milioane, iar până în 2050, se estimează că numărul cazurilor de demență la nivel mondial aproape se va tripla. China are cea mai mare populație de persoane cu demență.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *