Un medic de 95 de ani dezvăluie cel mai important obicei alimentar care l-a ajutat să rămână sănătos și în formă

masa de pranz masa de seara numar de calorii longevitate medic italian de 95 de ani restrictie calorica foto: openinnovation.regione.lombardia.it

Silvio Garattini, un medic italian în vârstă de 95 de ani, se numără printre cele șase personalități foarte în vârstă care au primit de curând o medalie de merit din partea primăriei orașului Milano. A primit această recunoaștere în calitate de fondator și director al Insitutului de cercetare farmacologică Mario Negri de la Milano și de medic și cercetător în domeniul oncologiei la spitalul Fatebenefratelli.

La 95 de ani, este într-o formă fizică și mentală de invidiat. La decernarea medaliei, medicul de 95 de ani ajunge cu o jumătate de oră mai devreme, pe jos. Secretul său pentru o viață lungă? Limitarea caloriilor consumate.

”În general, dieta mediteraneană, care privilegiază fructele, legumele, peștele și carbohidrații complecși, carne puțină și puține grăsimi. Alimentația trebuie să fie variată și moderată. Eu, de exemplu, nu mănânc niciodată la prânz. Caloriile trebuie să fie proporționate cu activitatea. Apoi, activitate fizică, dormit cel puțin 7 ore, relațiile sociale”, a explicat el, într-un interviu pentru Corriere della Sera.

Masa sa cea mai importantă? Seara. Dar mai important decât intervalul în care nu mănâncă, spune el, este mai important câte calorii consumă. ”Eu beau ceva dimineața, foarte puțin, de regulă o cafea, iar sâmbăta și duminica poate încă ceva. Apoi, în jurul prânzului beau un fresh de portocale și mănânc seara. E un obicei al meu personal care durează de 50 de ani. Aș spune că ceea ce contează este cât mâncăm, mai degrabă decât cum o facem. Adică, numărul de calorii consumate. Eu iau masa undeva între ora 20 și 21, pentru că mă culc foarte târziu, foarte rar înainte de ora 1. E tot timpul pentru digestie ”, explică el la insistențele mai multor ziariști.

”Evit medicina ca piață”

Strategia sa pentru a ajunge sănătos la vârsta a patra, dincolo de obișnuințele sănătoase? „Evit medicina ca piață. Dacă aș avea nevoie de medicamente, aș lua. Dar nu trebuie luate din cauza că sunt promovate. Până acum, activitatea medicală a fost orientată în direcția tratării problemelor, iar terapiile au creat o mare piață. Și în felul ăsta am uitat o chestiune fundamentală: nu toate bolile pică din cer, multe depind de stilul nostru de viață. Trebuie să repunem pe primul loc activitatea de prevenție”, argumentează medicul italian.

Medicii nu ar trebui să prescrie doar medicamente, ci și bune obiceiuri: să mergi măcar trei kilometri pe jos zilnic, vreo 40 de minute, să slăbești un număr de kilograme. Și ar trebui să fie evaluați în funcție de rezultatele pe care le-au obținut pacienții lor: câți s-au lăsat de fumat, câți nu mai sunt obezi, crede el.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *